Dobit Raiffeisen Bank Internationala pala na 288 miliona eura

Dodajte komentar

U prvoj polovini 2015. godine Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvario je dobit prije oporezivanja u visini 467 miliona eura, što je smanjenje za 10 posto ili 51 miliona eura u odnosu na uporedivi iznos iz istoga razdoblja prošle godine, prenosi tportal.

Dok je zbog pada neto prihoda od kamata operativni rezultat bio za 14 posto niži u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, niži jednokratni učinci u odnosu na prethodnu godinu (rezervacije za Zakon o isplati u Mađarskoj) doveli su do povećanja dobiti prije oporezivanja.

Dobit poslije oporezivanja pala je za 12 posto na godišnjem nivou na 326 miliona eura. KOnsolidovana dobit za prvo polugodište iznosila je 288 miliona eura, što je smanjenje za 16 posto ili 57 miliona eura.

‘Prvu polovinu 2015. godine obilježila su četiri faktora: visoka volatilnost na deviznim tržištima, i dalje nizak nivo kamatnih stopa, recesija u Rusiji i Ukrajini te ekonomski oporavak u Srednjoj Evropi. Sve u svemu, nisam posve nezadovoljan polugodišnjim rezultatima. Posebno je zadovoljavajuće poboljšanje naših koeficijenata kapitala’, pojasnio je Karl Sevelda, predsjednik Uprave RBI-ja.

Prosječan broj dionica u izvještajnom razdoblju bio je ukupno 292,4 miliona (prethodne godine: 278,5 miliona dionica). To daje zaradu po dionici u visini 0,98 eura.

Neto prihod od kamata 14 posto niži

Prihod od poslovanja smanjio se za 11 posto, odnosno 303 milion eura na godišnjem nivou te iznosi 2.444 miliona eura. To se ponajprije može pripisati snažnim fluktuacijama valuta (posebno ruskoga rublja i ukrajinske hrivnje).

U prvih šest mjeseci 2015. godine neto prihod od kamata na godišnjem se nivou smanjio za 14 posto, odnosno 272 milijuna eura, te iznosi 1.682 miliona eura.

Osim što se može pripisati smanjenju neto kamatne marže, niži prihod rezultat je i valutnoga smanjenja neto kamatnoga prihoda u Ukrajini (za 65 miliona eura) i Rusiji (za 50 miliona eura), kao i neotplaćivanju zajmova u Aziji (pad za 29 miliona eura). Osim toga, zbog i dalje niskih kamatnih stopa na tržištu neto kamatni prihod u Poljskoj smanjen je za 34 miliona eura.

Opšti troškovi poslovanja pali devet posto

Opšti troškovi poslovanja smanjili su se za 131 milion eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 1.388 miliona eura. Udio troškova u prihodima ipak se povećao za 1,5 postotnih bodova na 56,8 posto, posebno zbog smanjenja neto prihoda od kamata.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, neto rezervacije za potencijalne gubitke ukupno su porasle za 4 posto ili 24 miliona eura na 592 miliona eura. To se ponajviše može pripisati povećanju za 28 miliona eura na iznos 583 miliona eura na nivou pojedinačnih rezervacija za kreditne gubitke, dok su se rezervacije portfolija smanjile za 3 miliona eura na 12 miliona .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *