Direktori u Plantažama ostali bez posla

Dodajte komentar

Plantaže su juče donijele rješenje o otkazu za tri direktora i šefa interne revizije kompanije, nakon što su im 31. jula podijelili upozorenja o otkazu, potvrđeno je „Danu” iz te kompanije. Rješenja o otkazu su dobili Valerija Saveljić, finansijski direktor, Zoran Avramović, direktor sektora ugostiteljstva, Radojica Petrović, direktor međunarodne prodaje i marketinga za Bosnu i Hercegovinu i Goran Zeković, šef interne revizije.– Nakon što je sprovela proceduru koja je obuhvatala izricanje mjere upozorenja o otkazu za četiri do sada radno angažovane osobe, kompanija je donijela odluku da donese i rješenje o otkazu za te zaposlene. Rješenje o otkazu je doneseno u skladu sa politikom razvoja kompanije i nerazumijevanjem te politike od ovih do sada radno angažovanih osoba. Njihova poslovna kultura potpuno odudara od poslovne kulture kompanije, a vodeći računa o njihovom djelovanju i ne djelovanju, koje je potpuno u suprotnosti sa etičkim kodeksom kompanije, došli smo do zaključka da je bilo nemoguće dalje nastaviti bilo kakav vid saradnje sa njima na planu jasno definisanog razvoja i rasta kompanije, kazali su „Danu” iz Plantaža.

Tri direktora i šef interne revizije su juče po automatizmu ostali bez posla, a obrazloženje za otkaz je isto kao i u upozorenju. Oni su, naime, optuženi da su dio neformalne grupe koja je „Danu” poslala dopis 17. jula u kojem je iznijeto niz uvreda na račun više direktora tog preduzeća. Iako nisu imali dokaze da je to poslao neko od ove četiri osobe, već na osnovu saznanja, otkazi su potvrđeni.

Saveljić, Avramović, Petrović i Zeković su u međuvremenu napisali izjašnjenje na upozorenje o otkazu, u kojem su, između ostalog, naveli da nijesu slali dopis „Danu”. Imali su i obećanja od odbora direktora, na čijem čelu je Veselin Vukotić, da im se neće potvrditi rješenja o otkazu, ali je izvršna direktorica Verica Maraš ostala pri svom stavu.

Nakon što je „Dan” početkom avgusta napisao da su njih četvoro dobili otkaze zbog dopisa našoj novini, iz Plantaža su kazali da je to samo jedan od razloga otkaza.

Prema nezvaničnim saznanjima „Dana”, pravi razlozi za otkaz su finansijski izvještaj za prvih pola godine, kao i odluke koju su donosili direktori u vezi sa svojim sektorima.

Gubitak Plantaža u prvih pola godine je bio 4,9 miliona eura, što je skoro duplo više u odnosu na 2,7 miliona duga u istom periodu lani. Maraš je odboru direktora krajem jula prvo prezentovala izvještaj u kojem je minus bio znatno manji, od 4,9 miliona, da bi dan kasnije, na zahtjev odbora direktora, promijenila i prikazala minus koji je u konsolidovanom izvješ gaju za prva dva kvartala. Rezultati su bili različiti zbog različite metodologije procjene vrijednosti zaliha. Maraš je kasnije objasnila da je minus u najvećoj mjeri posledica primjene međunarodnih računovodstvenih standarda po kojima se vode flaširani gotovi proizvodi na zalihama, po cijenama koštanja koje su daleko ispod neto prodajnih.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *