Srbija: Studiranje besplatno samo za 500 Srba iz Crne Gore

Internet peticiju kojom se traži da se Crnogorcima zabrani besplatno studiranje u Srbiji do juče je potpisalo 15.000 ljudi, piše današnja “Politika”.

Međutim, školovanje o trošku budžeta Republike Srbije nemaju Crnogorci, oni plaćaju školarinu kao i svi stranci, već besplatan indeks mogu da steknu samo pripadnici srpske nacionalne manjine iz te zemlje, navodi “Politika”

Procjena Ministarstva prosvjete je da u Srbiji studira oko 2.000 studenata pripadnika srpske nacionalne manjine iz drugih država, od čega je oko 500 studenata iz Crne Gore.

Inače, peticija pokrenuta na sajtu za onlajn peticije peticije24.com došla je u žižu javnosti nakon što je o njoj izvijestila RTCG, a zatim su vijest preneli i brojni mediji u regionu.

Prije nego što je dospjela u medije, peticija je privukla oko hiljadu potpisa, da bi se taj broj u narednim danima udesetostručio.

“Jedno je da se Srbija ponaša kao matica prema Srbima koji ne žive u Srbiji, a drugo je da se zajednička sredstva rasipaju na one koji se dobrovoljno izjašnjavaju, ne samo kao strani državljani, već i kao pripadnici druge nacionalnosti. Kome smo onda matica?”, navodi se u peticiji.

B92

Check Also

Majkrosoft planira da ljude “vraća iz mrtvih” u obliku čet botova

Tehnološki gigant Microsoft podnio je zahtjev za patent koji omogućava „digitalnu reinkarnaciju“ preminulih u obliku …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *