SNL Financial: Najbolji kvartalni rezultati evropskih banaka u nekoliko godina

Dodajte komentar

Dobit evropskih banaka u drugom kvartalu nadmašila je očekivanja analitičara, ali na neke je rezultate ipak uticao slabiji ekonomski oporavak. Podaci koje je objavila analitička kuća SNL Financial pokazuju značajan porast neto dobiti na godišnjem nivou kod grupe banaka, a nekoliko je banaka zabilježilo značajan rast i u prvom kvartalu.Iako na dobit još uvijek značajno utiče restrukturiranje, troškovi sudskih postupaka i novčane kazne, samo su dvije banke – HSBC Holdings i Royal Bank of Scotland Group – zabilježile pad dobiti u drugom kvartalu na godišnjem nivou.

slika

Zahvaljujući Evropskoj centralnoj banci, banke su dovoljno likvidne za kreditiranje malih kompanija i održavanje niskih kamatnih stopa. Niži prinosi rezultirali su nižim prihodima od kamatama, ali banke su pojačale prodaju osiguravajućih i investicionih proizvoda što rezultira višim prihodima od naknada.

Regulatorni pritisci još su uvijek značajni, ali dobit je potpomognuta rezanjem troškova u proteklih nekoliko godina. Kvalitet aktive poboljšana je širom regije osim u Grčkoj i Italiji, a troškovi rizika generalno su pali. Zahvaljujući višim prihodima, kontroli troškova i padu troškova, dobit evropskih banaka nakon poreza na godišnjem je nivou u drugom kvartalu porasla 28 posto.

Među regijama primjetne su znatne razlike; Italija i Španija još uvijek imaju puno prostora za poboljšanje u dijelu troškova rizika, dok su nordijske banke u tome otišle puno dalje – one već neko vrijeme izvještavaju o dvocifrenom o povratu. Britanske banke prolaze kroz restrukturiranje i pripremaju se za plaćanje kazni što za njih znači nižu dobit u uslovima stabilnog ekonomskog rasta.

Britanske, njemačke, francuske, švajcarske i talijanske banke, smatraju analitičari SNL Financiala, još uvijek imaju dosta posla kako bi bilježile odgovarajuće povrate. Njihovi su rezultati često “zamaskirani” regulatornim razlikama, porezima i kaznama kao i opterećujućom ne-temeljnom imovinom. Troškovi su Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Švajcarskoj očito previsoki u odnosu na prihode.

U pozadini ovog je ekonomski oporavak Evrope nad kojim je veliki upitnik. Najsvježiji podaci o rastu BDP-a u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj su razočarali, dok je Šoanija iznenadila rastom od 1 posto. Nesigurnosti oko Grčke jenjavaju, posebno nakon prihvatanja novog programa pomoći.

Tržišta su u međuvremenu pažnju više posvetila Kini i devalvacijama juana koje idu na štetu evropskim izvoznicima što znači da se nastavlja razdoblje slabijeg rasta i niskih kamatnih stopa, zaključuje se u izvještaju SNL Financiala.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *