Slim odustao od Telekoma Srbije, preskup mu je

Dodajte komentar

Novi poker oko Telekom Srbije odigraće se bez Telekoma Austrije i njenog većinskog vlasnika “Amerika Movil”, tvrdi bečki dnevnik “Prese”. List kao razlog navodi previsoku cijenu i malu profitabilnost.

Telekom Austrije i “Amerika Movil” nisu među osam kompanija koje su predale svoju ponudu za kupovinu većinskog dijela Telekoma Srbije, jer, kako konstatuje list, Srbija nije uspješno tlo za Telekom Austrije.

Telekom Austrije je već 2011. pokušavao da kupi Telekom Srbije, ali je poduhvat bio neuspješan zbog cijene – dok su Austrijanci nudili 1,1 milijardu eura za 51 odsto Telekoma Srbije, Beograd je zahtijevao 1,4 milijarde eura.

Dvije godine kasnije radilo se o preuzimanju kablovskog operatera SBB, za šta je Telekom Austrije trebalo da plati do jedne milijarde eura. Međutim zbog tada tekuće aukcije frekvencija, koja je na kraju Telekom Austrije koštala milijardu eura, ovaj posao je bio nemoguća misija.

“Prese” podsjeća da je Srbija odredila da 58,11 odsto Telekoma Srbije neće prodati ispod 1,1 milijarde eura, čime je letvica za zainteresovane postavljena veoma visoko, a među njima su Dojče Telekom, Telekom Slovenije, veliki ruski operater MTS, kao i niz fondova.

Usljed niske profitabilnosti i potrebnog restruktuiranja su očekivanja od cijene previsoka, tvrdi neimenovani poznavalac.

“Prese” podseća da Telekom Srbije ima 9.000 zaposlenih, i da je u prvoj polovini godine povećala operativnu dobit za 5,7 odsto, a obrt je iznosio 47,4 milijarde dinara. Poređenja radi TA je privredila, u prvoj polovini ove godine, obrt u visini od 1,938 milijardi eura i operativnu dobit od 665,3 miliona eura.

Uz to je Telekom Austrije već prisutna na tržištu Srbije sa trećim operaterom VIP Mobil, a ulaskom u Telekom Sbrije morala bi da se od njega “rastane”.

Telekom Austrije služi Amerika Movilu kao platforma za širenje u Evropi, prije svega na istok, zbog toga se već iza kulisa razmišlja o povećanju kapitala ove kompanije u austrijskom koncernu do 2,5 milijardi.

“Prese” ukazuje da uz to postoje dalja interesantna tržišta i mogućnosti za proširenje, na primer Rumunija, Poljska i Češka. To je direktor za finansije “Amerika Movila” Karlos Garsia Moreno, koji je ujedno i potpredsjednik Upravnog odbora Telekoma Austrija, potvrdio Rojtersu, te zbog toga američki operater želi da do 2020. udvostruči svoj udio u obrtu u Evropi sa sedam 15 odsto.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *