Pokušavaju da spriječe likvidaciju Duvanskog kombinata

Dodajte komentar

Na rješenje Privrednog suda o uvođenju klasičnog stečaja u Duvanski kombinat podnijete su još dvije žalbe Apelacionom sudu, nakon što je 12. avgusta Udruženje za zaštitu manjinskih akcionara DKP-a u stečaju, čiji je direktor Žarko Knežević, tražilo da se to rješenje poništi.Kako „Dan” nezvanično saznaje, žalbu na rješenje o uvođenju klasičnog stečaja prošlog petka podnio je Novi duvanski kombinat, čiji je direktor Dejana Šuškavčević, dok su zajedničku žalbu dan kasnije uložili povjerioci Montekarton iz PodgoriCe, Kartonaža iz Cetinja i restoran Voda u kršu.

DKP u stečaju ima zakonski rok od osam dana da se izjasni na uložene žalbe.

Šuškavčević se u žalbi pozvala na to da Apelacioni sud treba da poništi rješenje o uvođenju klasičnog stečaja u DKP, jer, kako je navedeno, nijesu poštovane stavke o vansudskom poravnanju koji je zaključen između NDKP-a i DKP -a u stečaju na iznos od oko 80 hiljada eura. Sporazumom je predviđeno da DKP Novom duvanskom plati zakup opreme, dug NDKP-a prema Centralnoj depozitarnoj agenciji, kao i dug za zakup opreme koji je Nastao nakon potpisivanja tog

sporazuma, nakon čega su ta dva preduzeća povukla tužbe pred Privrednim sudom i prekinula međusobne sporove. Sporazum predviđa i povezivanje staža za Šuškavčević.

U zajedničkoj žalbi koju su uložili Montekarton, Kartonaža i Voda u kršu navedeno je da Apelacioni sud treba da poništi ili ukine rješenje o uvođenju klasičnog stečaja iz razloga što je DKP solventno preduzeće, koje ima mogućnosti da izvršava svoje obaveze, odnosno da izmiruje dugove prema povjeriocima.

Rok za podnošenje žalbi povjerilaca istekao je juče.

Stečajni sudija Miodrag Anđelić donio je odluku o uvođenju klasičnog stečaja 23. jula, a zahtjev za uvođenje klasičnog stečaja podnio je podgorički advokat Dragan Kovačević, zbog kršenja plana reorganizacije, odnosno zato što mu DKP nije isplatio ostatak duga od 48,8 hiljada eura. Iz DKP-a su se izjasnili da priznaju taj dug, ali da nijesu u mogućnosti da ga izmire.

Ukoliko drugostepeni sud potvrdi rješenje o uvođenju klasičnog stečaja, uslijediće likvidacija tog preduzeća, brisanje iz Centralnog registra privrednih subjekata i akcija iz Centralne depozitarne agencije.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *