Hrvatska: U stečaj ide preko 20 hiljada kompanija

Dodajte komentar

Prvog dana septembra u Hrvatskoj će na snagu stupiti novi Stečajni zakon koji bi tokom jeseni i zime trebao da znači sigurno otvaranje stečaja u dvadesetak hiljada kompanija koje zapošljavaju nešto manje od devet hiljada radnika i u blokadi su zbog dugova od skoro 20 milijardi kuna.

Novim je zakonom jasno propisano da je Finansijska agencija (Fina) dužna da pokrene stečaj u preduzećima koje su više od 120 dana u blokadi, a prema odgovorima koje je Novi list dobio iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske, krajem jula taj kriterijum zadovoljavalo je 18.943 preduzeća koje su imala 8.836 zaposlenih i njihov je dug iznosio 19,8 milijardi kuna.

Među tim preduzećima je i 1.421 iz Primorsko-goranske županije sa dugom većim od 1,2 milijarde kuna i ukupno 595 zaposlenih, što znači da u prosjeku barem svako drugo nema nijednog zaposlenog. U Istarskoj županiji u stečaj bi početkom jeseni trebalo, prema sadašnjem stanju, 1.413 preduzeća sa dugom od 1,3 milijarde kuna i 508 zaposlenih.

Stečajevi se neće istovremeno otvarati u svim preduzećima koja su u blokadi dužoj od 120 dana. Zakon je odredio rok za svaku kategoriju, pa bi tako najkasnije dva mjeseca od njegovog stupanja na snagu, stečaj morao biti otvoren u preduzećima koja su u blokadi dužoj od hiljadu dana.

Iako će dio preduzeća do tada možda baš upasti u tu kategoriju, prema posljednjim podacima koje je list dobio od Ministarstva pravosuđa, taj je kriterijum zadovoljavalo 7.619 preduzeća. U njima bi stečajni postupak trebao biti otvoren najkasnije do 1. novembra.

Nakon toga je predviđeno da u stečaj idu preduzeća koja su blokirana od 360 do hiljadu dana, a takvih je 7.707 i u svima njima bi stečajni postupci trebali biti pokrenuti do 1. januara.

Od Nove godine krenuli bi stečajevi u preduzećima blokiranim od 120 do 360 dana. Ako se u tu kategoriju zbog neplaćanja u sljedeća četiri mjeseca ne ugura velik broj novih preduzeća, ili ako oni koji sada zadovoljavaju te uslove ne plate svoje obaveze, od 1. janura do 1. marta sljedeće godine stečaj bi trebao biti pokrenut u više od tri hiljade i šesto preduzeća.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *