Zbog ovih navika nikad ništa nećete obaviti na vrijeme

Svima nam se ponekad čini da nam je dan prebrzo prošao. Bilo bi dobro kada bismo dan mogli produžiti na tih pet, šest sati koji nam ponekad nedostaju. Svima nam dan traje 24 sata pa kako je onda moguće da je nekima to sasvim dovoljno, a drugima uvijek nedostaje vremena?

Odgovor leži u pametnom raspolaganju vremena. Bitno je kako iskorištavamo vrijeme koje nam je dato na raspolaganje. Većina nas upadne u zamke koje trate naše dragocjeno vrijeme. Naučite kako da izbjegnete te greške:

1. Želite sve da obavite sami
Morate sve kontrolisati i ne vjerujete da će vaš kolega obaviti posao onako kako ste zamislili pa radije vi odradite sav posao. Vrijeme je da naučite da prihvatite pomoć od svojih kolega i da delegirate posao svojim podređenima. Ukoliko ćete se voditi ovim savjetom, vjerujte da će vam 24 sata biti sasvim dovoljno.

2. Nemate određen plan
Ako nemate definisane ciljeve i isplanirane korake kako ih ostvariti, gubićete vrijeme na nepotrebne stvari i teže ćete se fokusirati na ono što je bitno. Na kraju dana, vaši rezultati će biti potpuno nevidljivi.

3. Imate pogrešne prioritete
Najgore je kada dragocjeno vrijeme potrošite na potpuno nebitne stvari. Morate odrediti prioritete.  Mislite da je sve što je hitno jednako bitno i zbog toga ne možete odrediti ono što je zaista vaš prioritet. Najprije odradite posao koji je bitan za vašu kompaniju jer čak i ove manje bitne stvari, iako su hitne, ne mogu nikako biti važnije od prioriteta koje ste odredili.

4. Odsutnost i odvraćanje pažnje
Jedan od najvažnijih savjeta, kako što bolje iskoristiti vrijeme i kako posao obaviti u zadatom roku, je da smanjite svoju odsutnost. Pokušajte manje da obraćate pažnju na nebitne stvari ili prestanite da se javljate na svaki poziv. Time ćete sebi olakšati jer ako dopustite da vas stalno neko prekida, napravićete sebi štetu i nećete stići da obavite sve zadatke na vrijeme. Kada radite, javljajte se samo na hitne pozive.

5. Prezaposlenost
Neki ljudi smatraju da je prezaposlenost jednako produktivnost, no to ne mora biti tačno. Ako neprestano radite i nemate vremena ni za šta, ne stižete da završite posao do zadanog roka vi jeste zaposleni, ali to ne znači da ste i efikasni. Pokušajte ebi da olakšate i smanjite opseg posla jer ćete tako vjerovatno biti produktivniji.

6. Multitasking
Ako radite više poslova i zadataka od jednom, najvjerovatnije je da ne radite zapravo nijedan od njih kvalitetno. Radije sebi uzmite vremena i prvo uradite jedan pa drugi zadatak. Tako ćete sigurno biti produktivniji.

7. Odugovlačenje
Kada neprestano odgađate važne zadatke za kasnije, stalno ste pod stresom. Kada naučite da upravljate svojim vremenom, onda će vam vrijeme ići u korist i nećete vam zadavati brige. Sve ćete završiti na vrijeme jer ćete vi gospodariti vremenom, a ne vrijeme vama.

Polovni dnevnik

Check Also

Korona kriza i avio-saobraćaj

Tužni dani za avio kompanije i najteži dani u 100 godina postojanja industrije avio-saobraćaja uzrokovala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *