Rublja i kineski juan će srušiti dolar zahvaljujući novom tržištu zlata

Cijene na berzama New Yorka i Londona ne održavaju pravu vrijednost zlata kao rezerve i standarda novčane stabilnosti, smatra američki ekonomista William Engdahl. Velike privatne i centralne banke na Zapadu na vještački način snižavaju cijenu zlata, jer bi skupo zlato ugrozilo dolar kao glavnu svjetsku rezervnu valutu, navodi se u članku objavljenom na portalu New Eastern Outlook.

Potezi Rusije i Kine u pravcu pokretanja vlastitog tržišta zlata omogućiće im da se oslobode anglo-američke zavjere u manipulisanju cijenama, koja blokira prirodne tokove zlata u svjetskoj ekonomiji, piše Engdahl, a prenosi RIA Novosti.

Kina je u maju uz učešče Šangajske berze zlata osnovala najveći zlatni investicioni fond na svijetu vrijednosti 16 milijardi dolara. Investitori fonda su dvije najveće kineske kompanije za eksploataciju zlata, koje će ulagati sredstva u projekte za eksploataciju plemenitog metala duž evroazijskog Puta svile, uključujući teritorij Ruske Federacije.

Tokom prvih pet mjeseci ove godine Rusija je šest puta povećala eksploataciju zlata i, po mišljenju mnogih, nije daleko od toga da vrijednost rublja osigura zlatom. Istovremeno je Kina, koja pokušava od juana stvoriti svjetsku rezervnu valutu, takođe zainteresovana da joj vrijednost osigura plemenitim metalom.

Kina i Rusija zauzimaju prvo i treće mjesto na popisu svjetskih proizvođača zlata. Južnoafrička Republika, koja zajedno s njima ulazi u sastav BRICS-a i koja je 2006. bila prva po proizvodnji zlata, danas je na sedmom mjestu, dok Uzbekistan, član Šangajske organizacije za saradnju, zauzima osmo mjesto.

Prema riječima analitičara, sve ove zemlje zajedno polako, ali sigurno formiraju novi sistem, koji predstavlja alternativu sistemu zasnovanom na naduvanom dolaru, i za 3 do 5 godina će predstavljati ekonomski prostor s najbržim ekonomskim rastom. To sigurno brine Wall Street, američke Federalne rezerve i američki trezor.

Izvor: Poslovni puls

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.