Račun pravite sami a dug svi plaćamo – to ne može

Dodajte komentar

Guverner centralne banke Njemačke Jens Vajdman apelovao je na osnivanje nezavisnog tijela koje će kontrolisati poštovanje budžetskih propisa unutar eurozone.

“S obzirom na aktuelnu ulogu Evropske komisije, postoje brojne prednosti u prebacivanju njenog ovlašćenja kontrolisanja budžeta i praćenja propisa na jedno nezavisno tijelo”, napisao je Vajdman u jednom članku za nedeljni magazin Fokus, a prenosi Frans pres.

Vajdman je, takođe, optužio Brisel zbog previše labave politike prema državama koje nisu uspjele da zadovolje obaveze iz Evropskog pakta o stabilnosti i privrednom rastu.

“Prilično labava i politička primjena propisa od strane Evropske komisije prijeti da ugrozi kredibilnost pakta. Gledano na duže staze, za saradnju između država nije dobro kada svaka članica može poručiti šta god želi, ali da na kraju sve zajedno moraju da plate račun. U valutnoj uniji, odgovornost i nadzor moraju biti dovedeni u harmoniju”, tvrdi Vajdman.

Guverner Bundesbanke je u više navrata uputio otvorenu kritiku na račun rješavanja grčke krize, rekavši da bi “novoosnovana evropska institucija mogla intervenisati direktno, u slučaju da ekonomske i fiskalne politike jedne članice registruju značajne propuste”.

Ta institucija bi, prema njegovim riječima, imala jasan i određen mandat, i ne bi bila uključena u proces političkih pregovora, navodi Frans pres.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *