Mjesečna deflacija u julu iznosila -0,5 odsto

Dodajte komentar

Mjesečna deflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena u Crnoj Gori u julu ove godine iznosila je -0,5 odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 1,9 odsto, saopštio je Monstat.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena: povrća; voća; obuće; goriva i maziva; čvrstih goriva; odjeće.

Prema podacima MONSTAT-a potrošačke cijene u periodu od januara do jula 2015. godine u odnosu na isti period prethodne godine bile su u prosjeku više za 1,5 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama: Odjeća i obuća (-1,5 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (-0,8 odsto); Prevoz (-0,6 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,3 odsto); Ostali proizvodi i usluge (-0,2 odsto); Zdravlje (-0,1 odsto).

Rast cijena zabilježen je u grupi Hoteli i restorani (3,1 odsto).

Cijene u grupama: Alkoholna pića i duvan; Pokućstvo i rutinsko održavanje stana; Komunikacije; Rekreacija i kultura; Obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Iz MONSTAT-a su naglasili da su pozitivne godišnje stope inflacije u julu zabilježene u grupama: Hoteli i restorani (5,1 odsto); Alkoholna pića i duvan (3,2 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (2,8 odsto); Rekreacija i kultura (2,8 odsto); Zdravlje (2,6 odsto); Odjeća i obuća (2,1%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,9 odsto); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (0,7 odsto).

Negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Prevoz (-1,3 odsto); Ostali proizvodi i usluge (-0,5 odsto); Komunikacije (-0,1 odsto).

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *