JP Nacionalni parkovi preuzimaju Solanu ove ili naredne sedmice

Dodajte komentar

Javno preduzeće Nacionalni parkovi moglo bi već tokom ove ili naredne sedmice preuzeti upravljanje ulcinjskom Solanom na 12 mjeseci. “Vijestima” je to potvrdio strečajni upravnik fabrike Ognjen Jovović navodeći da su pregovori sa JP u finalnoj fazi.“Trebalo bi da tokom ove ili eventualno početkom naredne sedmice zaključimo ugovor o zakupu na period od 12 mjeseci”, kazao je Jovović.

Naglasio je da još nije bilo razgovora oko moguće proizvodnje soli.

“Akcenat je na zaštiti životne sredine i očuvanju biodiverziteta gdje smo uglavnom sve dogovorili. O proizvodnji još nije bilo govora, ali vjerujem da ćemo postići saglasnost i oko. toga”, kazao je Jovović.

Nacionalni parkovi su sredinom jula dostavili ponudu Privrednom sudu o zakupu prostora Solane ali u pisanom aktu nije bilo detalja oko preuzimanja firme koja se prostire na 15 miliona kvadrata.

Jovović je tada istakao da se radi o ozbiljnom preduzeću „koje na vrhunskom nivou radi svoj posao i koje ima iskustva u očuvanju životne sredine i biodiverziteta” i naglasio „da je to i prioritet Solane koja ima specifičnu floru i faunu”.

Početkom ove godine evropski parlamentarci i ambasadori upozorili su Vladu da Solana mora biti sačuvana kao fabrika soli i značajna karika u cjelokupnom ekosistemu. Inicijativa je urodila plodom pa je Vlada izdvojila 160 hiljada eura za remont crpnog postrojenja u Đeranama, a UNDP 40 hiljada. Fabrika je poslije dvije godine dobila struju a bazeni svježu morsku vodu, ali proizvodnja nije obnovljena.

Stečajna uprava je do sada dva puta raspisivala oglas o zakupu fabrike ali su pregovori sa sindikatom i bivšim direktorom Ljubom Gazivodom propali. U tim pozivima o poslovno tehničkoj saradnji, uprava je tražila da se potencijalni zakupac obaveže da će organizovati proizvodnju i preradu soli na terenima i sa opremom Solane ili da obavlja srodne djelatnosti kompatibilne prostornim, prirodnim i materijalnim potencijalima preduzeća. Te odredbe u pregovorima sa JP više ni jesu imperativne budući da su pregovori u finalnoj fazi a da o tome još nije bilo govora.

Gazivoda je u pregovorima tražio zakup na duže vrijeme oqenjujući da bi tek nakon tri godine na Solani mogla biti organizovana berba na prosječnom nivou.

Ovo je druga uzastopna godina u kojoj Solana nema berbu, a ukupno četvrta u njenom šest decenija dugom postojanju.

Krajem maja propala je dvanaesta po redu licitacija za prodaju cjelokupne imovine Solane po cijeni od 169 miliona eura jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Solanu je od 2003. kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović preko Eurofonda, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada. Od kada je nedavno izašao iz Eurofonda, najstarije ulcinjsko preduzeće kontrolišu ljudi bliski njemu. U kompaniju je 2005, uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada eura. Šest godina kasnije, uveden je klasični stečaj koji je rezultirao otpuštanjem svih radnika.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *