Ekonomski rast u eurozoni razočarao

Ekonomski rast u 19-članoj eurozoni usporio je na 0,3 posto u drugom tromjesečju, pokazali su službeni podaci. Analitičari su prognozirali rast od 0,4 posto.

Riječ je o relativno slabom rastu s obzirom na pozadinu koju čine teški monetarni podsticaji Evropske centralne banke i slabom euru koji stimuliše izvoz.

Najveća ekonomija Unije, Njemačka, blago je ubrzala na 0,4 posto, s 0,3 u prvom tromjesečju. Francuska ekonomija i dalje ne raste. Italija je pokazala rast od 0,2 posto, dok je Španija porasla za jedan posto.

Podaci iz Njemačke su ispod očekivanja za 0,5 posto rasta. Saveznia kancelarija za statistiku te zemlje saopštila je da su slabost u investicijama i značajan pad zaliha opterećenje za rast, dok slabiji euro pomaže izvoz.

Uprkos stagnaciji u francuskoj ekonomiji u drugom tromjesečju, ministar finansija Michel Sapin kazao je kako vjeruje da je ekonomija i dalje na putu vladinog cilja od 1 posto rasta na godišnjem nivou. Slaba potrošnja u Francuskoj usporila je rast.

Slab oporavak od trogodišnje recesije u Italiji izgubio je zamah budući da je ekonomija porasla za 0,2 posto u drugom tromjesečju, nakon 0,3-postotne ekspanzije u prvom kvartalu.

Bilo je malo optimizma u ekonomskim izvještajima iz Finske, gdje se ekonomija smanjila četvrti uzastopni kvartal – 0,4 posto.

Izvor: Biznis

Check Also

Ovo je najskuplji SUV na svijetu (video)

Startna cijena SUV modela Karlmann King iznosi 1,8 miliona dolara, a u zavisnosti od želja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *