Saviris: Orascom ne odustaje od Mamule, nije dobro kad je politika u prvom planu

Dodajte komentar

Generalni direktor i predsjednik Orascom grupe Samih Saviris saopštio je da izgradnja naselja Luštica Bay teče po planu, a da Orascom ne odustaje od projekta na Mamuli.  On se na koktelu koji je organizovan u subotu povodom prve operativne sezone u Luštici Bay osvrnuo i na problem koji je nastao oko zakupa ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula. 

Podsjećamo da poslanici crnogorske Skuštine nisu podržali Vladin Prijedlog odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Od  80 poslanika koliko se izjašnjavalo o ovom Prijedlogu , 39 je bilo za, 34 protiv, a sedam je bilo uzdržano, među kojima i četiri iz Socijaldemokratske partije, osim jednog koji je bio protiv.

Vlada je ugovor o zakupu Mamule potpisala sa švajcarskim Orascomom.  Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula potpisan je na 49 godina i podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnovu i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu turističku destinaciju kategorije četiri plus ili pet zvjezdica.

“Ne osjećam se izdato od strane crnogorske Vlade. Apsolutno ne. Izdati su građani Crne Gore. Mi smo investicijom na Mamuli željeli da podignemo nivo u turizmu. To bi bilo nešto jedinstveno na Jadranu. Bio bi miks između inostrane klijentele i domaćih ljudi. Nije dobro kad politika dođe u prvi plan. Vlada je bila veoma tvrd pregovarač i postigli su jednu dobru cijenu. Ne znam ni koga da krivim, jefnostavno nije dobro da politika dođe u prvi plan”, ocijenio je Saviris, i poručio da Orascom ne odustaje od Mamule.

On je pitao da li ste ikad čuli da Orascom odustaje od nečega.

“Kad se političke igre završe, ljudi će napraviti pritisak na poslanike. Ja sam siguran da će Skupština Crne Gore izglasati ovaj Ugovor. Neki od poslanika nisu bili prisutni u skupštinskim klupama. Prije ili kasnije ovaj sporazum će se izglasati jer je on u interesu Crne Gore”,istakao je on.

Po Savirisovom mišljenju izgleda je politički trend sabotaže velikih dostignuća koje je Vlada uradila.

“Nije dobro vrijeme za investicije. Kriza traje. Čini me tužnim kad se sabotiraju velike investicije. Ne samo Mamula, tu je Sveti Stefan, Miločer, problemi sa investitorima iz Katara.. To su velike investicije, zaposlile bi mnogo ljudi. Podigao bi se nivo plata i zarada. Njih mnoge zemlje mole da investiraju. To nije dobro za Crnu Goru”, rekao je Saviris.

On je naglasio da je prekinuo sam svoj odmor da bih došao u Crnu Goru.

“Srećan sam i ponosan. Luštica Bay je uspješan projekat. Ja prvi put vidim Lušticu Bay da živi. Dvije godine sam čekao na ovo i sad sam veoma ponosan i zadovoljan. Luštica Bay će biti pravi grad”, rekao je Saviris na koktelu koji je organizovan u subotu povodom prve operativne sezone u Luštici Bay.

Prema njegovim riječima ovo je tek prvi veliki korak koji su preduzeli.

“Sljedećeg ljeta doći će prvi brodovi u našu marinu. A sljedećg mjeseca ja i članovi borda Orascom grupe doći ćemo sa dva broda i spavaćemo u marini. Sljedeći veliki korak je narednog ljeta inaguracija našeg prvog hotela”, najavio je on prenosi Radio Tivat.

Saviris je rekao da će u međuvremenu biti otvoreno dosta radnji, te puno apartmana prodato.

“Mi idemo po planu, onako kako tržište traži. Grad se ne pravi prema fiksnim datumima. Mnogo toga zavisi od tržišta”, istakao je on.

Na koktelu su među brojnim zvanicama bili i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, crnogorski ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović, predsjednik tivatske opštine Ivan Novosel i mnogi drugi.

Izvor: Cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *