U Rusiji se godišnje proda 1,2 miliona flaša crnogorskih vina

1 komentar

Ruska Federacija zvanično je uvela Crnoj Gori embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda. Međutim, iako u Rusiju više ne mogu proizvodi od mesa, mlijeka i mlječnih proizvoda, kao i dio voća i povrća, vino ćemo i dalje moći izvoziti u tu državu.Izvoz vina od velike važnosti

Prema riječima direktora izvoza Kompanije “13. jul Plantaže” Milana Milutinovića, za to preduzeće ali i našu državu od izuzetne je važnosti činjenica da vino može i dalje da se izvozi u Rusiju.

“Za Plantaže je tržište Rusije od izuzetne važnosti obzirom da se godišnje proda oko 1,2 miliona flaša naših vina na ruskom tržištu. Sa ovim količinama rusko tržište značajno učestvuje u ukupnoj prodaji Kompanije “13. jul Plantaže”. Naša vina su na ovom tržištu veoma dobro pozicionirana i prisutna su u većini najvećih trgovinskih lanaca u Rusiji. Ruski potrošači su veoma lojalni našim vinima i kroz naša vina se pojačava percepcija Crne Gore kao njihove omiljene turističke destinacije”, rekao je Vikend novinama Milutinović.

Lista se može mijenjati

Spisak zabranjenih proizvoda, kako je saopštio premijer Rusije Dmitrij Medvedev može biti naknadno korigovan. Za sada embargo pored naše države obuhvata Albaniju, Island, Lihtenštajn, kao i Ukrajinu koja ima poseban tretman.

Na spisku zabranjenih proizoda, kako su prenijeli crnogorski mediji, za našu državu našli su se meso od krupne rogate stoke i svinjetina, mesa i proizvoda od živine, kao i proizvodi od usoljenog, dimljenog ili sušenog mesa. Na spisku je i živa riba, rakovi, školjke i plodovi mora, mekušci, kao i mlijeko i mliječni proizvodi.

Takođe, zabrana važi i za veliki dio povrća, ali je dozvoljen uvoz sjemenskog krompira, luka i kukuruza šećerca.

Spisku su dodati i gotovi proizvodi pripremljeni na mesnoj osnovi, kobasice i slični proizvodi od mesa.

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *