Plantaže: Na konkurs za 700 radnika javila sa samo 34 crnogorca

4 komentara

Na oglas kompanije Plantaže kojim za berbu vinskog grožđa ove godine traži 700 radnika javila su se svega 34 Crnogorca. Zbog katastrofalnog odziva u toj kompaniji će biti prinuđeni da zovu berače iz okruženja.“Oni dolaze tradicionalno, odlični su berači i neki mogu čak da uberu do 1.000 kilograma vranca, a neki čak i više. Uglavnom su iz Srbije, ima nešto iz Makedonije i iz Republike Srpske”, pojasnio je direktor vinogradarskovocarske proizvodnje Plantaža Dušan Kankaraš, pišu Vikend novine.

Berba vinskog grožđa na “Plantažama” je najveći vinski posao u Evropi u kojem je ponekad angažovano, istakao je Kankaraš, i do 1.000 radnika.

“Ove godine će biti 700 radnika i tri kombajna, 30 velikih kamiona za transport grožđa, oko 50 traktora, što je, kada je riječ o vinskoj industriji, najjači posao te vrste u Evropi. Niko nema veći posao na jednom komadu i niko ne angažuje više ljudi nego mi”, naglasio je Kankaraš i objasnio kako beru vinsko grožđe sa 2.300 hektara kada Crnogorci neće da rade.

Od 2.300 hektara na oko 750 hektara grožđe mogu da beru mašinama, a ostatak uz pomoć radnika sa strane.

“Kada u berbu uključimo mašine, smanjujemo površine na kojima beru radnici i na taj način uspjećemo na vrijeme da sve uberemo. Grožđe za specijalna i skupa vina mašine ne mogu da beru, to mora radnik”, pojasnio je on.

Berba vinskog grožđa, kako je rekao, završiće se za 40 dana.

“Slijedi svakodnevna analiza i kontrola kvaliteta preko laboratorija na osnovu koje će se utvrditi dinamika berbe i sorte koje se beru i za koji konkretno tip vina”, kazao je Kankaraš i dodao da očekuje da za sedam do 10 dana očekuje početak berbe vranca, koji imaju na 1.300 hektara.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
4 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *