Čovjek koji Srbima otkrio da imaju najbogatiju zlatnu žilu na svijetu

Dodajte komentar

U okolini Bora, na 559 metara ispod površine zemlje otkrivena je zlatna žila u kojoj na pojedinim mjestima udio zlata po toni iznosi više od 50 grama.

To pokazuju posljednji rezultati američke kompanije Freeport-McMoRan, koja se bavi istraživanjem rudnih ležišta.

Jedan od najzaslužnijih geologa koji je sa američkim kolegama radio na otkrivanju nalazišta jeste Trajče Tončić, geolog Rudarsko-topioničarskog bazena Bor.

Trajče Tončić, geolog RTB Bor, jedan je od radnika rudnika bakra zahvaljujući kojem je otkrivena jedna od, kako kažu, najvećih zlatnih žica u okolini Bora. Svoje znanje i iskustvo uložio je u taj projekt, dok su Kanađani koji su vodili istraživanje uložili novac.

Prema informacijama američkog Freeporta, zlatna žica koja je otkrivena vrijedna je 19 milijardi dolara, a Tončić je kako kažu, bio taj koji je kolegama iz Amerike gotovo doslovno prstom pokazao gdje trebaju da buše. Da rezultati neće izostati potvrđuju u RTB. Znanje i stručnjake u ovoj kompaniji, kažu, imaju, ali su potrebna velika sredstva za istraživanja, piše B92.

Građani Bora, čiji su životi neraskidivo vezani za rudnik, nadaju se da su informacije o otkriću zlatne žice tačne. Osim posljednjeg velikog otkrića Amerikanaca, prema podacima RTB, rudna bogatstva u okolini Bora su ogromna. Do danas su potvrđene rezerve od milijardu trista pedeset jednog miliona tona, a sada se istražuje teren za još milijardu i po tona rude, što je više od ukupne količine bakra, srebra i zlata, koje je za 115 godina, koliko rudnik radi, iskopano.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *