Čovjek koji Srbima otkrio da imaju najbogatiju zlatnu žilu na svijetu

U okolini Bora, na 559 metara ispod površine zemlje otkrivena je zlatna žila u kojoj na pojedinim mjestima udio zlata po toni iznosi više od 50 grama.

To pokazuju posljednji rezultati američke kompanije Freeport-McMoRan, koja se bavi istraživanjem rudnih ležišta.

Jedan od najzaslužnijih geologa koji je sa američkim kolegama radio na otkrivanju nalazišta jeste Trajče Tončić, geolog Rudarsko-topioničarskog bazena Bor.

Trajče Tončić, geolog RTB Bor, jedan je od radnika rudnika bakra zahvaljujući kojem je otkrivena jedna od, kako kažu, najvećih zlatnih žica u okolini Bora. Svoje znanje i iskustvo uložio je u taj projekt, dok su Kanađani koji su vodili istraživanje uložili novac.

Prema informacijama američkog Freeporta, zlatna žica koja je otkrivena vrijedna je 19 milijardi dolara, a Tončić je kako kažu, bio taj koji je kolegama iz Amerike gotovo doslovno prstom pokazao gdje trebaju da buše. Da rezultati neće izostati potvrđuju u RTB. Znanje i stručnjake u ovoj kompaniji, kažu, imaju, ali su potrebna velika sredstva za istraživanja, piše B92.

Građani Bora, čiji su životi neraskidivo vezani za rudnik, nadaju se da su informacije o otkriću zlatne žice tačne. Osim posljednjeg velikog otkrića Amerikanaca, prema podacima RTB, rudna bogatstva u okolini Bora su ogromna. Do danas su potvrđene rezerve od milijardu trista pedeset jednog miliona tona, a sada se istražuje teren za još milijardu i po tona rude, što je više od ukupne količine bakra, srebra i zlata, koje je za 115 godina, koliko rudnik radi, iskopano.

Poslovni dnevnik

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.