Za Komercijalnu banku oko 300 miliona eura?

Dodajte komentar

Stručnjaci kažu da je pravo ijza prodaju Komercijalne banke propušteno jer se prije krize mogla prodati i za 1,5 do dvije milijarde eura.

Privatizacija Komercijalne banke ulazi u novu fazu. Ta kuća uskoro će dobiti privatizacionog savjetnika, a to će, po svoj prilici, biti “Nomura internešenel“. Njihov zadatak biće da dobro snime Komercijalnu banku, a naredna faza biće njena prodaja.

Očekuje se da Komercijalna banka dobije novog vlasnika do početka 2017. godine, a kada se to i dogodi, više neće biti banke sa značajnijim udjelom državnog i domaćeg kapitala na srpskom tržištu. Novi vlasnik biće izabran u skladu s interesima sadašnjih, a cijena je oko 270 do 300 miliona eura za cijelu banku, odnosno sto odsto vlasništva.

Finansijski analitičar Nenad Gujaničić kaže da je pravo vreme za prodaju te banke propušteno jer se prije krize mogla prodati i za 1,5 do dvije milijarde eura. Isto važi i za “Telekom Srbija“. Kada je proljetos obznanjena namjera nadležnih da privatizuju Komercijalnu banku, stručna javnost bila je saglasna o izboru: bilo bi dobro da to bude jaka banka koja bi mogla da prati privredu i, posebno, izgradnju infrastrukturnih objekata u Srbiji.

To ko će biti izabran zavisi velikim dijelom od vlasnika banke, a tu je država Srbija dominanta s 41,74 odsto učešća. Sljedeća po udjelu je Evropska banka za obnovu i razvoj s 24,43 odsto vlasništva. Ona je u Komercijalnu ušla još 2007. godine i platila udio 70 miliona eura. Od značajnijih vlasnika tu je s 10,15 procenata IFC – koji je u sastavu Svjetske banke. Ostali akcionari posjeduju manje od pet odsto udjela u banci.

O tome šta je realno očekivati u narednom periodu međunarodni konsultant Milan Kovačević kaže:

“Sve će zavisiti od vlasnika. Ne znači da će se naši interesi i interesi EBRD-a poklopiti”, navodi Kovačević.

“A kada novi vlasnik bude izbaran, znaćemo koje su mu namjere – da li želi da banku dotjera i brzo preproda ili je planirao da ostane na srpskom tržištu duži period i da razvija posao. Banka bi se mogla prodati i na Berzi. To bi pomoglo oživljavanju tržišta kapitala kod nas. Što se tiče prognoze ko bi se mogao zainteresovati za ovu banku, to je u ovom trenutku veoma teško reći”.

Grujaničić podsjeća na to da se ta banka kotira na Beogradskoj berzi. Tu sada dostiže cijenu od 270 miliona eura, ali kada neko kupuje većinski udio ili kontrolni paket, uvjek daje više od te cijene. Zato se može očekivati da će konačna cijena biti veća od trenutne berzanske. Jedna od posljednjih zlatnih koka koje država prodaje ima tržišni udio od 13 odsto.

Prva je po deviznoj štednji, ima oko 3.000 zaposlenih i 229 poslovnih jedinica širom Srbije.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *