Kazna za devet bankarskih giganata

Dodajte komentar

Devet banaka pristalo je na vansudsko poravnanje sa američkim investitorima, kojima će platiti dvije milijarde dolara. Banke su optužene da su učestovale u manipulisanju deviznim kursevima.

Banke koje će platiti kaznu su HSBC, „Barklys“, BNP Paribas, Bank of America, „JP Morgan“, Citibank, „Goldman Sachs“, „Royal bank of Scotland“ i UBS, a među investitorima koji optužuju banke da su sarađivale pri manipulacijama na deviznom tržištu su hedž i penzioni fondovi, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Još sedam banaka pod istragom je zbog sumnje da su učestvovale u istim malverzacijama, rekao je advokat investitora Majkl Hausfeld.

U okviru istrage otkriveno je da su trgovci banaka koristili zatvorene „čet sobe“, sistem instant poruka i elektronsku poštu da bi se dogovarali kako da manipulišu cijenama.

Mnoge vodeće svjetske banke platile su velike kazne zbog namještanja deviznih kurseva, a u maju su američke i britanske vlasti zbog te prakse i manipulisanja Londonskom međubankarskom kamatnom stopom kaznile šest banaka sa šest milijardi dolara.

Izvor: Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *