Karlos Slim izgubio preko sedam milijardi dolara

Dodajte komentar

Drugi najbogatiji čovjek na svijetu, Karlos Slim uradio je nešto što nije odavno – izgubio je mnogo novca.

Slimov investicioni fond izgubio je 7, 2 milijarde dolara u prvoj polovini ove godine. Iako je ovaj iznos tek deseti dio vrijednosti fonda, dovoljno je veliki da zaboli. Dovoljno je reći da za ovaj novac nema šta ne može da se kupi na planeti.

Donedavno, Slima je pratila reputacija investitora koji gotovo nikada ne griješi. Njegova sposobnost da “namiriše “ novac dobro je poznata, što se vidi i po ulaganjima u bankarstvo, maloprodaju, avio-kompanije, rudarstvo, građevinu, ugostiteljstvo i naročito telekomunikacije… Pominje se kao potencijalni kupac Telekoma Srbije.

Ali, gubici su počeli da se gomilaju, a njegova reputacija počela je da se narušava.

Slimova kompanija koja se bavi istraživanjem zlata Minera Frisco SAB, sunovratila se za 53 odsto ove godine. Ovoliki pad akcija te kompanije najviše je pogodio upravo Slima jer je on vlasnik 78 odsto akcija u toj komaniji.

Kompanija se, prema riječima analitičara, bori protiv pada proizvodnje, ali ima i velika dugovanja. Minera Frisko samo je jedna u nizu Karlsovih firmi koja je počela da pravi gubitke.

Ostaje da se vidi koliko će sve ovo uzdrmati meksičkog maganta.

On još uvjek ima glavnu riječ u bar 222 različite kompanije širom svijeta i manje uloge u još nekoliko drugih. Meksiko inače šaljivo nazivaju “Slimandija” jer teško je zamilisti da neki Meksikanac radi nešto a da to nije u Slimovu korist.

Meksikanci se rađaju u njegovim bolnicama, voze se po njegovim auto-putevima, puše njegov duvan…Grade svoje kuće od njegovog cementa, jedu u njegovim resotaranima, razgovaraju telefonima…

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *