Šta se u stvari krije iza obaranja juana?

Devalvacija juana mogla bi značiti pozitivan korak u ostvarivanju želje da Kina postane potpuno funkcionalni član međunarodne finansijske zajednice. Prema ocjeni drugih, to je znak da započinje nova faza valutnih ratova.

Naime, odluka Kineske centralne banke o devalvaciji juana ne samo da je trenutno poprilično uzdrmala globalno finansijsko tržište već će vrlo vjerovatno imati i dugoročno posljedice na ekonomska kretanja u svijetu, smatra Džon Hardi iz Sakso banke.

“Dva su razloga zašto je Kina povukla taj potez, osim najočitijeg – veoma snažnog juana, radi snažnog dolara u proteklih nekoliko godina. Kina naime već dugo nastoji da liberalizuje valutnu politiku kako bi povećala korišćenje juana u globalnim finansijskim transakcijama s trgovinskim partnerima”, kaže on.

Kina se ujedno nada da će Međunarodni monetarni fond uključiti juan u posebna prava vučenja (SDR) kao ključnu stavku u tom nastojanju da se poveća međunarodno korištenje juana i u skladu s time finansijska i politička moć koju to donosi, kaže on.

Takvu odluku MMF bi trebalo da donese do kraja godine, kada i radi petogodišnju analizu o valutama koja su uključene u SDR. MMF-ov komentar do sada je bio da je nedostatak tržišno uslovljenih fluktuacija jedna od glavnih prepreka za uključivanje juana”, kaže Hardi i dodaje da će liberalizacija kursa pomoći Kini da produbi tržište kapitala i privuče strane investicije koje će im pomoći u ispunjavanju ogromnih kineskih potreba za kreditnim finansiranjem, privatnim i državnim.

Manje pozitivan razlog za odluku o devalvaciji juana u ovom trenutku je zastoj u kineskoj ekonomiji, a nakon razdoblja s veoma snažnom valutom, Kina sada želi da učestvuje u globalnim valutnim ratovima s obzirom na brojne devalvacije u svijetu nakon početka finansijske krize.

Proces je započeo američki Fed, preuzela ga je Centralna banka Japana s takozvanim “abenomiks” potezima na kraju 2013., te zatim i Evropska centralna banka s najavama programa kvantitativnog labavljenja na kraju 2014. i ostvarenjem u martu ove godine.

“Dugoročno gledano, nastojanje Kine o uvrštenju juana u SDR korpu zapravo je potez kojim žele uključiti juan među glavne svjetske valute za rezerve. Nema sumnje da je Kina zavidjela SAD-u na statusu dolara kao valute sa statusom rezerve nakon Drugog svjetskog rata što je omogućilo SAD-u da ima ogroman spoljni deficit i finansira ogromne privatne i javne dugove. Nadaju se da će, u teoriji, nova politika pomoći Kini da ‘uveze’ globalnu ušteđevinu kako bi finansirala svoj dug i ujedno ‘izveze’ deflacione pritiske”, pojašnjava Hardi.

Prve reakcije tržišta na odluku centralne monetarne vlasti Kine logične su jer za analizu takvo važnih informacija uvjek treba vremena, a do tog trenutka, trgovci se rješavaju svih postojećih pozicija. Za dalje poteze ulagači će pratiti kolika će biti dozvoljena fluktuacija juana i, posebno važno, je li to u smjeru stalnog i značajnog slabljenja kineske valute. To će uticati na deflaciju širom svijeta, s očitim implikacijama na centralne banke. Za očekivati je stoga da se ulagači rešavaju dolara, kakve su i bile prve reakcije nakon odluke Kineske centralne banke, jer ko želi da posjeduje dolar ako Fed ipak ne podigne kamatnu stopu, zaključuju analitičari iz Sakso banke.

Izvor: B92

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.