Duvanski: Stečaj zbog greške u datumu

Dodajte komentar

Udruženje za zaštitu prava manjinskih akcionara Duvanskog kombinata uložilo je Apelacionom sudu žalbu na rješenje Privrednog suda od 23. jula kojim je u ovu kompaniju uveden klasični stečaj.U žalbi koju je podnio predsjednik Udruženja Žarko Knežević se navodi da je sudija koji je donio rješenje Miodrag Anđelić napravio grešku kada se pozvao da je plan reorganizacije stečajnog dužnika Duvanskog kombinata istekao 1. decembra 2014. godine. Knežević navodi da plan traje pet a ne četiri godine i da taj rok ističe 1. decembra ove godine, kao i da sve to piše u samom planu na strani 33, stav 3.

Osim “isteklog plana reorganizacije” razlog za stečaj, prema rješenju, je to što je stečajni povjerilac advokat Dragan Kovačević podnio predlog za otvaranje postupka stečaja jer mu zbog kršenja plana reorganizacije nije isplaćen preostali dug od 48.800 eura.

Knežević navodi da se potraživanje Kovačevića nalazi u klasi “neobezbjeđenja potraživanja”, što znači da on može dobiti novac samo ako su isplaćeni svi povjerioci višeg nivoa prioriteta.

“Međutim, činjenica je da su imenovanom advokatu priznata potraživanja u iznosu od 119.801 eura, od kojih je isplaćeno 71.000 eura, govori samo po sebi kako se postupalo sa imovinom stečajnog dužnika, ali i kako su se kršili zakonski propisi, što će svakako utvrđivati drugi nadležni organi, uz napomenu da su postupci u toku”, naveo je Knežević u žalbi.

On je kazao i da se ne može plan izmirenja obaveza prema povjeriocima poistovijetiti sa cijelim planom o reorganizaciji koji sadrži još deset segmenata.

Udruženje je juče pisalo i zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore u kojem su ga zamolili da i on podnese žalbu kako bi se “spriječila uzurpacija ogromne državne imovine”.

“Vjerujem da i vi imate informaciju da se vrhovni državni tužilac već izjasnio da u radnjama nekih lica ima elemenata krivičnog dijela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju. Pošto čelni ljudi Duvanskog kombinata nemaju namjeru da podnesu žalbu, iz samo njima znanih razloga, jedina naša nada je u vama”, naveo je Knežević u pismu zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *