Da li Facebook ima veze sa vašim samopouzdanjem?

Dodajte komentar

Velika debata koja se tiče društvenih medija i mentalnog zdravlja nastavlja se zahvaljujući novim studijama koje se bave vezom između toga kako mlade žene koriste Facebook i njihovom riziku za opasnim dijetama. Ispostavilo se da ima manje veze sa tim koliko provode vremena u online svijetu, već kako koriste društvene medije.

Nakon što su ispitali 128 žena u njihovim dvadesetim godinama, u avgustovskom broju žurnala za adolescentsko zdravlje, objavljeno je da one koje su veoma aktivne na Facebooku češće pribjegavaju nezdravim dijetama, kao što su neprovjerene pilule i preparati – ali jedino ako su koristile Facebook da se uporede sa drugima.

Profesori psihijatrije na Univerzitetu Sjeverne Karoline objašnjavaju da mlade žene najčešće upoređuju svoje tijelo sa tijelom svake zgodne ili mršave žene (bilo da je znaju ili je prosto vide na nekim reklamama), i da je to povezano sa poremećajem ishrane i rizičnim dijetama. Međutim, ako društvene mreže koriste da se povežu sa prijateljima, onda to može pomoći da se smanji osjećaj usamljenosti i da se izgrade veze.

Djevojke najviše brine kada ih neko taguje na slikama, a one ne žele da te slike vide drugi jer misle da ne izgledaju lijepo. U online svijetu najčešće želimo da se prikažemo boljima i ljepšima, pa je poznata rečenica nepoznatog autora da želimo da izgledamo onako kakvi smo na slikama koje sami postavljamo a da smo u realnosti onakvi kakvi smo na tagovanim slikama.

Međutim, kako da znamo da li nas naše online navike koštaju samopouzdanja? Ova tri pitanja će vas vratiti u stvarnost:

Da li postavljate fotografiju da biste je podijelili sa drugima ili da bi ste se upoređivali?

Stručnjaci savjetuju: Pažljivo razmislite o tome kakve slike postavljate. Postoji ogromna razlika u tome da li samo stavljate selfije ili dijelite neke posebne trenutke u svom životu.

Šta vas motiviše da lajkujete tuđe fotografije?

Da li lajkujete jer vaši prijatelji izgledaju mršavo na slici? Ili je to izražavanje osjećanja prema prijatelju? Razumijevanje vašeg sopstvenog ponašanja biće od pomoći kada treba da razumijete ponašanje drugih u online svijetu.

Da li sa Facebooka odlazite tužni, uplašeni ili ljubomorni?

Iako nekad izgleda kao da svi žive savršene živote i izgledaju besprekorno sve vrijeme, ne treba zaboraviti da je to samo pažljivo odabran djelić nečije intime, i da svako može to da uradi u svakom trenutku.

Ako vam se čini da vaše navike vode ka putu negativnosti, stručnjaci savjetuju da se prekine (jedno vrijeme ili trajno) sa korišćenjem društvenih mreža.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *