Sa plantaža deportovano 17 radnika iz Srbije

Dodajte komentar

Grupa od 17 sezonskih radnika Plantaža deportovana je 30. jula u Srbiju zbog neposjedovanja dozvole za rad stranaca. Kako su za Dan saopštili deportovani radnici, rješenje kojim se otkazuje njihov boravak nije imalo nikakvog osnova, jer su oni nadređenima u Plantažama dali pasoše kako bi ih prijavili, kao što su radili i ranijih godina. Radnici su ogorčeni jer im je zabranjeno da tri mjeseca uđu u Crnu Goru.Zbog takvog tretmana radnici su se za pomoć obratili Ambasadi Srbije u Podgorici, koja je kontaktirala kompaniju i dobila odgovor da su sezonce vratili u matičnu državu zbog nedostaka dozvole za rad.

Radnik iz Kruševca Goran Živković deportovan je 30. jula za Srbiju, a u rješenju se navodi da su ga policija i inspekcija rada zatekli kako na Ćemovskom polju radi bez radne dozvole. Radnu dozvolu nije imao, ali tog dana nije bio ni u vinogradu, već u spavaonici, jer je imao slobodan dan. On sumnja da je 17 radnika žrtvovano, kako bi na poslu bilo zadržano oko 80 drugih koji takođe nemaju radne dozvole.

“U rješenju koje mi je dato navodi se da sam u Crnu Goru ušao 15. jula kada sam se prijavio, ali da sam zatečen kako radim bez dozvole. Istina je da sam radio, ali nije tačno da su me zatekli na poslu jer sam bio u spavaoni i pozvan sam od strane šefa da se javim policiji. Znači, policija mene nije zatekla na poslu, nego sam ja otišao, kako se kaže, njima na noge da mi izdaju zabranu boravka u Crnoj Gori. Meni nije problem što su mi zabranili da radim, nego što su me protjerali iz države i zabranili mi tri mjeseca da ulazim u nju, jer ja tamo imam nekog svog”, kazao je Živković za Dan.

On navodi da su im u policiji govorili da samo treba da pođu do granice zbog pečata, dok su im u “Plantaža” poručili da će dobiti dnevnice i da će im se platiti prevoz.

“U autobus je smješteno nas 17, svi smo vraćeni u Srbiju i svima nam je izrečena ista mjera. To je zaista nevjerovatno. Obratili smo se i Ambasadi Srbije u Podgorici koja je kontaktirala “Plantaže”, odakle im je saopšteno da ne možemo ostati u državi jer nemamo radne dozvole”, ističe Živković.

Kako je za Dan kazala jedna od deportovanih sezonskih radnica Olivera Popović iz Nove Varoši, ona i njene kolege su 30. jula pozvane da daju izjavu u policiji, ali umjesto davanja bilo kakvih iskaza smješteni su u autobus i poslati za Srbiju. Ona kaže da je već nekoliko godina radila na plantažama, te da nikada niJe imala problem do ove godine, kada je pozvana da radi.

Izvor: CDM, Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *