Četiri načina da promijenite način na koji se nosite sa stresom

Dodajte komentar

Koliko god da je stres neizbježan u određenom trenutku našeg života, on je ipak naš izbor. Razmotrite ove četiri stavke kada se susrećete sa stresom kako bi vam pomogle da smanjite nivo stresa i promijenite način na koji ga vidite.

Stres je drugačiji za svakoga tako da ne postoji jedno, univerzalno rješenje. Eksperimentišite i pronađite ono što je najbolje za vas. Potrebno je pronaći zdrave i pozitivne načine na koje ćete se baviti svojim stresom jer će oni doprinijeti vašem blagostanju.

1. Niko i ništa ne može da vas natjera da se osjećate na određen način

Kako se osjećate i kako se nosite sa situacijom je izbor. Niko ne može voziti vaš automobil ukoliko mu vi ne date ključeve. Možda ne možete kotrolisati tuđe akcije ali možete svoje reakcije. Bitno je prihvatiti stvari koje vam se događaju jer ćete na taj način obezbijediti sebi mir. Prvenstveno postavite sebi pitanje da li je riječ o nečemu što možete da promijenite. Ukoliko jeste, počnite odmah da tražite najpozitivniji način. Ukoliko nije, kao na primjer kada je u pitanju bolest ili ekonomija prihvatite stanje što prije.

2. Neka zahvalnost bude vaš stav

Naš stav ima veliki uticaj na to kako se nosimo sa situacijama. Nagativni stavovi utiču na vaše fizičko, duhovno i mentalno blagostanje. Zato probajte da zamijenite ovo dvije stvari u stresnim situacijama. Kada kasnite na sastanak zbog gužve u saobraćaju, promijenite svoj stav. Umjesto da budete frustrirani nađite razlog da budete zahvalni u toj situaciji. Pogledajte oko sebe, ponekad možete naći zahvalnost u najmanjim stvarima. Budite zahvalni za život, porodicu, prijatelje, prirodu i tako dalje.

3. Opustite se, opustite se, opustite se

Usljed vreve svakodnevnog života ponekad zaboravljamo da brinemo o sebi. Ako ne pomognemo sebi kako da efikasno pomognemo drugima? Relaksacija podmlađuje tijelo, um i duh i pomaže nam da se okrijepimo kako bismo bolje rukovali stresnim situacijama kada dođu. Pronađite nešto u čemu uživate i radite to svakog dana. Izdvojite vrijeme za opuštanje. Mnogi ljudi tvrde da nemaju vremena za relaksaciju ali zapravo ona ne oduzima puno jer može trajati i samo pet ili deset minuta. To mogu biti vježbe disanja, omiljena pesma ili epizoda serije. Relaksacija podrazumijeva i vrijeme sa dragim ljudima.

4. Gledajte širu sliku

Budite objektivni kada posmatrate svoju stresnu situaciju i zapitajte se koliko je to zaista važno. Procijenite da li stres može da utiče na vaš život na duži vremenski period ili je samo prolaznog karaktera. Ukoliko je trenutna nervoza u pitanju nije vrijedno vašeg vremena i energije. Stres ne mora biti dio vašeg života. Uspješno upravljanje stresom podrazumijeva da naučite kako i kada da se iskontrolišete. Bitno je iskontrolisati način na koji stres utiče na vas jer će u suprotnom on kontrolisati vas.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *