Vitalij Korčevski – čovjek koji je izmislio novi oblik kriminala na Wall Streetu

Dodajte komentar

Priča Vitalija Korčevskog činila se kao klasika o američkom snu, ambiciozni Rus koji je došao u Ameriku da studira biznis, uspio na Wall Streetu i osnovao vlastiti hedge fond. Usput je, otkrili su američki istražitelji, organizovao posve novu vrstu finansijskog kriminala.

Bloomberg je juče pisao o Korčevskom, jer je on u utorak uhapšen s još nekoliko osoba. Riječ je o najvećem slučaju trgovanja povlaštenim informacijama povezanim sa cyber kriminalom, jednom od najbrže rastućih sigurnosnih prijetnji. Do srijede ujutro biće otvorena i optužnica protiv Korčevskog.

Veza hakerskog podzemlja i Wall Streeta

Organizacija Vitalija Korčevskog protezala se od bogatih filadelfijskih predgrađa gdje je sjedište njegovog investicionog fonda, do najmračnijeg internet podzemlja. Hakeri su se, navodno uz pomoć Korčevskog, iz Rusije i Ukrajine ubacivali u kompjuterske sisteme kompanija i krali povjerljive podatke o  poslovanju. Na prodaji tih podataka zarađivali su milione dolara.

Korčevski nije bio poznat u finansijskim krugovima, veći dio 15-godišnje karijere proveo je mijenjajući poslove srednjeg nivoa, tako da se još ne zna tačno kako je mogao povezati ukrajinske i ruske hakere s Wall Streetom.

Veze s hrišćanskim ultrakonzervativcima

Nakon diplome u Rusiji, 1995. je magistrirao na Univerzitetu Regent, privatnoj instituciji koju finansira bivši televanđelist Pat Robertson, medijski mogul na čelu hrišćanske TV mreže CBN. Nakon što je dobio CFA, licencu za finansijske analitičare koja se smatra zlatnim standardom u finansijskoj i investicionoj industriji, Korčevski je 1999. počeo da radi u odsjeku za upravljenje imovinom u banci Morgan Stanley.

Odatle je otišao u Victus Capital u New York, a zatim u butik investicionu kompaniju Investment Counselors of Maryland u Baltimore.  Dvije godine nakon što je otišao, 2011. je osnovao svoj hedge fond NTS Capital Fund u Glen Millsu u Pennsylvaniji gdje je i uhapšen. Fond je objavio samo jedan izvještaj o poslovanju, u godini kad je osnovan, i nije jasno je li uopšte aktivan.

Čist poslovni i kriminalni dosije

Dosije Vitalija Korčevskog je čist, svega nekoliko prometnih prekršaja, besprekoran je i njegov trag u spisima regulatornih inistitucija na Wall Streetu.

Kriminal kojim se bavio Korčevski sitan je u poređenu s finansijskim inženjeringom Bernarda L. Madoffa i sličnih velikih skandala kojima nas je u zadnjih 10 godina zaokupljala američka finansijska industrija.

Prema onome što se trenutno zna, policija je ustanovila 30 miliona dolara nezakonitog prihoda. Trgovanje povlaštenim informacijama Galleon Grupe koje je organizovao Raj Rajaratnam donijelo je 72 miliona dolara čistog profita. Ono što istražitelje uznemiruje u slučaju Vitalija Korčevskog je povezivanje trgovanja povlaštenim informacijama i hakovanja.

Upadi na servere PR kompanija

Ruski i ukrajinski hakeri su upadali na servere PR kompanija koje pripremaju objave za velike klijente, poput  PRNewswire Associationa, Marketwireda i Business Wirea, dijela Berkshire Hathawaya Warrena Buffetta. Ukrali su više od 150.000 saopštenja. Podatke su navodno slali Korčevskom i drugim klijentima u SAD-u, a oni su ih koristili za trgovanje donicama velikih kompanija. Pronađeno je da su spekulisali dionicama Boeinga, Oraclea, Hewlett-Packarda i Caterpillara uoči objave važnih vijesti o njihovu poslovanju. Dionicama su trgovali preko ličnih računa a novac izvlačili na offshore račune u estonske banke. Očekuje se da će Korčevski biti optužen za prevaru u trgovanju hartijama vrijednosti i pranje novca. Nadležno je federalno tužilaštvo u Brooklynu.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *