Šok: Kina devalvirala juan

Narodna banka Kine devalvirala je danas juan 1,9 odsto što je najveće slabljenje kursa nacionalne valute za dvije decenije, piše Wall Street Journal.

Narodna banka je istakla da je ta akcija jednokratna i naglasila da će ona pomoći kretanje juana u pravcu veće slobode tržišta.

Do sada je banka utvrđivala zvanični kurs od kog je juan prilikom trgovanja mogao da odstupa na bilo koju stranu najviše dva odsto.

Pri tome, centralna banka je redovno ignorisala kretanje na tržištu i određivala kurseve na osnovu sopstvenih razloga, a ne investitoriskih predviđanja, navodi list.

Počev od 11. Avgusta, kurs centralne banke će biti zasnovan na tržišnoj vrijednosti nacionalne valute na kraju prethodne trgovačke sesije.

Danas je zvanični kurs utvrđen na nivou od 6,2298 juana za jedan dolar, u odnosu na 6,1162 juana za dolar dan ranije.

Tokom trgovanja na berzi u Šangaju juan je danas pojeftinio 1,99 odsto u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 6,3360 za dolara, što je najniža vrednost od septembra 2012. godine.

U Hongkongu kurs juana je pao 2,3 odsto.

Analitičari smatraju da preduzeti koraci Narodne banke pokazuju rastuću zabrinutost kineskih vlasti zbog tempa ekonomskog rasta.

Slabljenje kursa nacionalne valute pomoći će da se podrži kineski izvoz koji je u julu pao 8,3 odsto na godišnjem nivou.

U saopštenju Narodne banke Kine se navodi da srednji kurs juana već dosta duga odstupa od tržištnih percepcija i da je došlo vrijeme da se približi nivou koji tržište smatra cjelishodnim.

Prethodna devalvacija juana je bila mnogo veća – 1994. godine Peking je oslabio juan za trećinu u okviru postepenog prelaska sa planske na tržišnu privredu.

 

 

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.