Ovo su najzaduženije zemlje svijeta: Hrvatska predvodi region

Dodajte komentar

Hrvatski javni dug čini tek 0,07 posto ukupnog svjetskog duga. Toliki je udio hrvatskih 59,9 milijardi . dolara u 59,7 biliona dolara duga koji su kreirale sve svjetske ekonomije. Portal Visual Capitalist, koji se bavi vizualnim prikazima poslovnih sadržaja, na grafičkoj je “piti” razlomio svjetski dug na zemlje prema već poznatim podacima službenih institucija (MMF) o zaduženosti.

Tu se lijepo može vidjeti da gotovo trećinu svjetskog duga (29,1 %) drži SAD, čiji je proizvodni doprinos svjetskoj ekonomiji prilično niži od duga – 23,3 posto. Jedna od najzaduženijih ekonomija je Japan s trostruko većim udjelom u dugu (19,99 %) od onoga koji ima u proizvodnji (6,18 %). Japan drži petinu globalnog duga, a među 15 najzaduženijih država sedam je evropskih. Na Stari se kontinent odnosi više od četvrtine (26 %) svjetskog duga.

U taj proračun nije uključena Rusija koja je jedna od najmanje zaduženih zemalja svijeta s udjelom 0,49 posto, posebno imajući na umu snagu njihove proizvodnje. Slična je situacija s Kinom, drugom svjetskom ekonomijom koja drži 13,9 posto svjetske proizvodnje i samo 6,25 posto duga. SAD, Europa i Japan zajedno su zaslužni za tri četvrtine javnog duga.

Od zemalja članica bivše Jugoslavije Hrvatska je najveći dužnik među : hrvatskih 60-ak milijardi dolara 15-ak je milijardi više od slovenskih 45,96, dvostruko više od srpskih 29,25, a deset puta od makedonskih 6,02 milijardi dolara. BiH, koja duguje 4,27 milijardi dolara, premašuje 15 puta, Crnu Goru gotovo 35.

world-debt-featured-1050x616

 

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *