Hrvatski preduzetnici otkrili ‘trik’ kako da izbjegnu plaćanja državi

Hrvatski preduzetnici prokljuvili su način da zaobiđu određena plaćanja – otkrili su da kompaniju mogu zatvoriti za nula kuna, i to tako da tri godine zaredom ne podnesu finansijski izvještaj, donosi HRT.

To je u posljednje tri godine državu koštalo do 700 miliona kuna(preko 90 miliona eura), koliki je iznos kazni za preduzeća koja FINI nisu podnijela godišnji izvještaj. Država ima sve podatke, ali ne preduzima ništa.

Nepodnošenje izvještaja kažnjava se sa 10 do 100 hiljada kuna, što znači da je država mogla dobiti mnogo novca. Podaci govore da je FINA u 2013. godini prijavila više od 20.000 preduzetnika, među kojima i otprilike 7.000 kompanija koje u posljednje tri godine nisu podnijele izvještaj, zbog čega su ugašene, i to besplatno.

Pošteni ljudi za zatvaranje kompanije moraju izdvojiti od 8 do 20 hiljada kuna(preko 2500 eura), dok ovi domišljatiji kompanije i obrte gase za nula kuna te još ostavljaju dugove.

Poreska uprava nije komentarisala to što nije podnijela ni jeda optužni prijedlog.

Izmjena Zakona o sudskom regresu mogla bi smanjiti problem. Kompanije bi se zatvarale za manje iznose, pa bi se tako društvo s ograničenom odgovornosti moglo zatvoriti za 3000 kuna(oko 400 eura).

Izvor: Poslovni puls

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *