Duvanski odbrojava dane do likvidacije

Dodajte komentar

Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić donio je rješenje o uvođenju klasičnog stečaja u Duvanski kombinat zbog kršenja plana reorganizacije, a to rješenje objavljeno je u Službenom listu u petak 7. avgusta.Za stečajnog upravnika imenovan je Veselin Raičević, kojeg je na to mjesto imenovao Privredni sud još 2010. kada je DKP otišao u reprogramirani stečaj, a funkciju stečajnog upravnika je obavljao sve do decembra prošle godine, kada je istekao četvorogodišnji plan reorganizacije.

Na rješenje sudije Anđelića ostavljeno je pravo na žalbu Apelacionom sudu u roku od osam dana od dana objavljivanja tog rješenja u Službenom listu, odnosno, rok za žalbu ističe u ponedjeljak 17. avgusta.

U obrazloženju rješenja navedeno je da je stečajni povjerilac advokat Dragan Kovačević iz Podgorice 19. maja podnio prelog sudu za otvaranje stečajnog postupka nad DKP-om zbog kršenja potvrđenog plana reorganizacije, odnosno zbog toga što mu to preduzeće nije izmirilo dug u izosu od 48,8 hiljada eura.

Odlučujući po predlogu Kovačevića 17. juna ove godine, Privredni sud je održao ročište, nakon čega je po Zakonu o insolventnosti privrednih društava 20. jula izdao nalog kojim je DKP-u naloženo da u roku od tri dana od dana dobijanja naloga otkloni kršenje plana reogranizacije. Kako se u postavljenom roku stečajni dužnik izjasnio da nije u mogućnosti da postupi po nalogu suda, to je odlučeno kao u izreci rješenja navedeno je u obrazloženju odluke.

DKP po zakonu nema pravo da se žali na rješenje prvostepenog suda, iz razloga što su u izjašnjenju na nalog suda naveli da priznaju dug prema Kovačeviću, ali da nijesu u mogućnosti da ga izmire. Po zakonu, pravo da se žale na rješenje Privrednog suda imaju ostali povjerioci, a ukoliko se niko ne bude žalio na to rješenje sud će u tom slučaju proglasiti likvidaciju DKP-a, što po Zakonu o insolventnosti privrednih društava, kojem to preduzeće podliježe, znači gašenje tog preduzeća, brisanje iz Centralnog registra privrednih subjekata u roku od pet dana od dana pravosnažnosti sudskog rješenja i brisanje akcija dužnika iz Centralne depozitarne agencije.

U slučaju da sud i zvanično donese rješenje o likvidaciji DKP-a, jedini način za opstanak tog preduzeća bilo bi aktiviranje proizvodnje u Novom duvanskom kombinatu i prelazak svih zaposlenih, njih 130, ili dijela radnika u NDKP, koji je u procesu privatizacije, u zavisnosti od potreba proizvodnje. U slučaju da samo dio radnika pređe u NDKP, u tom slučaju bi ostatak radnika napustio DKP uz otpremnine predviđene socijalnim programom.

Izvor: Dan

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *