“Uniprom” i zvanično vlasnik KAP-a

Dodajte komentar

Vlasnik kompanije “UNIPROM” Veselin Pejović saopštio je na današnjoj konferenciji za medije da je u petak uplatio iznos od 13.980.000 eura čime je isplatio cjelokupni iznos iz kupoprodajnog ugovora za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).On je dodao da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ne smije da koči razvoj KAP-a i da je cijena električne energije koju KAP plaća EPCG među najvišim u svijetu. Ipak, Pejović je kazao da ne razmišlja da energiju uvozi jer to nije poslovna politika kompanije na čijem je čelu, već da će ponovo razgovarati sa EPCG da se cijena električne energije redukuje.

On je podsjetio da od 2005. do 2012. godine nije ulagalo u KAP, a da je „UNIPROM“ od 2014. kada je preuzeo poznatu crnogorsku kompaniju izvršio remont elektrolize B, bez koga bi, kako je naglasio Pejović došlo do gašenja elektrolize i samog KAP-a.

„Do sada smo remontovali nekih 40 ćelija, podigli smo proizvodnju sa 2.200 na 4.000 tona i napravili smo dinamiku budućeg razvoja KAP-a.“, objasnio je vlasnik nikšićke kompanije.

On je dodao da su njegovi planovi da KAP za godinu, dvije bude uspješna firma prepoznatljiva u Evropi, sa proizvodnim pogonima, ali ne sa paletom proizvoda koji su aktuelni već sa proizvodnjom legura, limova i trupaca od aluminijuma.

„Sa tom proizvodnjom očekujemo strateške investitore koji će željeti da ostvare saradnju sa nama.“, istakao je Pejović.

Iako je glavni sudski postupak i dalje u toku, imajući u vidu da je Centralna evropska aluminijska kompanija (CEAK) tužila KAP, prvi čovjek kompaniej „UNIPROM“ je objasnio da je isplatio punu cijenu za Kombinat jer mu je njegov pravni tim koji je upućen u problematiku dao savjet „da isplati punu cijenu i završio posao“. On je dodao da je trebalo da prođe određeno vrijeme da se sve sagleda i donese poslovna odluka.

„KAP nije trafika, već je to bila jedna složena firma koja je bila privatizovana od 2005. do 2012. godine. Zatim je vlasnik koji je privatizovao pokrenuo sudski spor. Trebalo je da sagledamo cjelokupnu situaciju.“, kazao je Pejović.

O ostvarenom prihodu za 2014. godinu Pejović nije želio da govori jer je u pitanju poslovna tajna, ali je kazao da on nije „čarobnjak i da za nekoliko mjeseci nije mogao da ostvari neto profit od 20 miliona eura“.

„Ja nikada u životu ne radim sa negativnim rezultatom.“, objasnio je vlasnik nikšićke kompanije.

Stečajna uprava treba da odgovori na pitanja koja se tiču prava i problema radnika, rekao je Pejović i dodao da će kada on preuzme firmu i kada radnici pređu u radni odnos kod kompanije „UNIPROM“, biti po propisima Crne Gore i da nijedan radnik neće biti uskraćen za svoja prava. On je objasnio da u sledećim mjesecima slijedi popis imovine, te da će KAP biti u vlasništvu „UNIPROM-a“ za nekoliko mjeseci. Pejović je podsjetio da trenutno u KAP-u ima oko 550 radnika, te da je neto prosjek zarade 750 eura.

Broj radnika koji će raditi u KAP-u, nakon preuzimanja, zavisiće od daljeg razvoja situacije sa cijenom električne energije koju KAP plaća EPCG, a koja je prema riječima Pejovića jedna od najviših u svijetu.

„Mislim da KAP plaća najvišu cijenu u svijetu koju jedan kombinat aluminijuma može da plaća.“, kazao je Pejović i dodao da je „UNIPROM“ zaključno sa 1. avgustom isplatio 37 miliona Montenegro Bonusu za električnu energiju, a ta kompanija EPCG.

On se zapitao da li je za Crnu Goru bolje da za 37 miliona eura nema deviznog odliva već da to ostaje na računu EPCG, a da KAP ima izvoz od 100 miliona, ili da EPCG izveze tih 37 miliona električne energije a da KAP nema izvoza.

„Mislim da je ipak za državu Crnu Goru ova prva varijanta bolja. Ne bi smjelo da se dozvoli da EPCG bude kočnica u daljem razvoju Kombinata. Posle godišnjih odmora imaćemo ozbiljne pregovore sa njima i moramo naći rešenej kako da nastavimo dalje.“, izričit je Pejović.

On je dodao da postoji i plan B za dalji razvoj KAP-a koji podrazumijeva puštanje u rad jedan ili dva proizvodna pogona, uvoz proizvoda i slično, ali će to predstavljati problem za EPCG i građane Crne Gore.

„Prenos koji mi plaćamo sada sa 3,5 eura za električnu energiju, da ne radi elektroliza, taj prenos bi se morao prenijeti na građane Crne Gore. Neko će morati da ga plati jer on na godišnjem nivou iznosi 3,5 miliona eura. Ko će drugi ako ne KAP, a ako Kombinat ne radi onda će morati građani.“, objasnio je prvi čovjek nikšićke kompanije.

Pejović je rekao da „UNIPROM“ planira da ulaže u razvoj aluminijumske industrije, te da planira da zaposli još radnika sa razvojem proizvodnih programa, i to negdje oko 450 novih radnih mjesta.

On je objasnio da trenutno sa KAP-om radi 110 firmi iz Crne Gore i dodao da su sve firme uključene u razvoj Kombinata.

„“UNIPROM“ nijednog momenta neće svojom krivicom dovesti do gašenja elektrolize.“, rekao je Pejović i naglasio da slijede pregovori sa EPCG u vezi sa cijenom električne energije za koju je on predložio prilikom kupovine KAP-a da bude 38 eura po megavat-satu.

Vlasnik nikšićke kompanije je kazao da ne razmišlja da uvozi električnu energiju.

„Ne vidim razlog da se snadbijevam od drugih ako u mojoj matičnoj državi i državi u kojoj živim postoji EPCG. Električnu energiju, EPCG ne može nigdje bolje da proda nego što je može prodati Kombinatu.“, istakao je Pejović i dodao da ne razmišlja da pravi devizni odliv državi te da to nije poslovna politika kompanije na čijem je čelu.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *