Rublja sredstvo plaćanja i u Kini

Dodajte komentar

Pilot program pokrenut je u sjeveroistočnom kineskom gradu Suifenhe kako bi se omogućila direktna upotreba gotovine u rubljama za promociju granične trgovine s Rusijom, a odobrenje je dobila Kineska centralna banka u subotu. 

Grad na jugoistoku pokrajine Heilongjiang graniči s ruskim najistočnijim dijelom, a navedenim potezom od sada ruski posjetioci u Suifenheu mogu plaćati u rubljama.

“Nakon što je Suifenhe postao pilot grad (za korištenje rublji), posao možemo obavljati i u Renminbijima i rubljama. Prihvatamo obje valute od ruskih trgovaca. Naše cijene istaknute su u dvije valute: jedna je Renminbi, a druga rublje. Ovo je uvelike olakšalo našu trgovinu. Ruski trgovici smatraju ovo zgodnim, a i mi isto,” rekao je Fu Xiankun, koji radi za lokalnu Qingyun tržnicu.

Wu Qinglan, izvršni zamjenik gadonačelnika kineskog grada, vjeruje kako će se ovim potezom proširiti finansijska saradnja između dvije strane.

“Sljedeće je uvođenje našeg dvovalutnog sistema u trgovačke centre, hotele i restorane u Suifenheu. Sve banke će pružati usluge čuvanja i razmjene ruskih rublja.”

Novčani priliv rublji u Suifenhe vrednuje se na 30 milijardi yuana godišnje.

Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *