Hrvatska otpisala dug za više od 14 hiljada građana

Dodajte komentar

Sporazum o mjerama za ublažavanje finansijskih teškoća određenog dijela građana koji su dužnici u postupcima prisilne naplate male vrijednosti na novčanim sredstvima  potpisala su 292 zajmodavca.

Među njima su četiri županije, 78 gradova, 88 opština, 13 banaka i jedna štedionica, šest teleoperatera, 23 trgovačka društva i druge pravne osoba od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku, 80 trgovačkih društava i udruga te Ministarstvo financija.

Prema evidenciji Fine u Registru otpisa duga do 7. avgusta evidentirano je 21.366 zahtjeva, od čega je 14.415 odobreno (67,5%). Od navedenoga broja, 7.557 zahtjeva odnosi se na kategoriju dužnika B, od čega je 6.489 zahtjeva odobreno, a 13.809 zahtjeva odnosi se na dužnike koji su u zahtjevu naveli da ispunjavaju kriterijume za kategoriju dužnika A, od čega su 7.926 zahtjeva odobrena.

Odbijenih je zahtjeva 1.196, a nepotpunih 5.266 (dužnik je u zahtjevu naveo da ispunjava kriterijume za kategoriju dužnika A, a nije priložio potvrdu CZS-a o primanju novčane naknade kojom se taj status dokazuje, dužnik iz kategorije B nije prethodno dostavio zahtjev na ovjeru CZS-u ili je zahtjev neispravno popunjen/nepotpun). U postupku odlučivanja je 489 zahtjeva koji su evidentirani u Registru otpisa duga.

Izvor: Poslovni

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *