Četiri najveće ekonomije eurozone bilježe rast

Dodajte komentar

Prvi put od kada je Mario Draghi preuzeo čelno mjesto Evropske centralne banke (ECB), četiri najveće ekonomije eurozone bilježe rast, piše Bloomberg. Potrošnju su pokrenuli slabiji euro i niže cijene nafte, strah od deflacije je smanjen, a još jedna godina ECB-ovih podsticaja obećava da će se rast nastaviti.

Izvještaji koji će biti objavljeni u petak vjerovatno će pokazati rast grupe od 19 zemalja deveti uzastopni kvartal, a ponajviše je u fokusu rast koji su zabilježile Njemačka, Francuska, Italija i Španija.

U ljeto 2012. kada je Draghi postao predsjednik ECB-a, stvari nisu tekle tako glatko. Tada je izjavio da će “uraditi šta god bude bilo potrebno ” da održi eurozonu.  Godinu kasnije njegova je domovina Italija trpila najdužu recesiju od Drugog svjetskog rata.

BDP-a eurozone u drugom je kvartalu u odnosu na prethodni, prema procjenama ekonomista koje je anketirao Bloomberg, porastao 0,4 posto.

Španija, čija je vlada morala da zatraži pomoć za bankarski sektor 2012., nalazi se na čelu dobitnika – njena je ekonomija porasla najviše u osam godina.

Njemačkom rastu najviše doprinosi potrošnja podstaknuta najnižom stopom nezaposlenosti. Italija, čiji je premijer Matteo Renzi obećao rezanje poreza, bilježi rast od 0,3 posto, a Francuska je rasla četvrti uzastopni kvartal.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *