Polugodišnja neto dobit Erste grupe 487 miliona eura

Dodajte komentar

Austrijska bankarska grupa Erste u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci poslovala s neto dobiti od 487,2 miliona eura, zahvaljujući poboljšanju stanja u ekonomijama srednje i istočne Evrope, dok je u istom razdoblju godine ranije zabilježila gubitak od gotovo 930 milijona eura, priopćeno je u petak iz austrijske banke.

Pozitivan rezultat u banci pripisuju značajnom doprinosu svih tržišta na kojima banka posluje, uključujući i Rumuniju, a Mađarska ostaje jedina zemlja u kojoj je banka zabilježila negativan rezultat, navodi se u saopštenju Erste Grupe.

Nadalje, među razlozima za dobre rezultate u prvoj polovini 2015. godine izdvajaju niže troškove rizika. U Erste grupi sada za 2015. procjenjuju pad troškova rizika na 900 miliona do 1,1 milijardu eura, nasuprot ranijim procjenama tih troškova u rasponu od 1 do 1,2 milijarde eura.

U austrijskoj bankarskoj grupaciji, očekuju da će tržišno okruženje biti pogodno za kreditnu ekspanziju, pri čemu za 2015. procjenjuju rast kreditnih plasmana po niskim jednocifrenim stopama.

Ujedno navode kako niskorizični krediti klijentima sada čine 78,2 posto ukupnog portfelja zajmova, što je njihov najviši nivo od početka finansijske krize u seru ptemb2008. godine, dok je udio loših zajmova smanjen na 7,7 posto ukupnog obima zajmova, najniži nivo od decembra 2010. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *