U crnogorskim bankama založena imovina vrijedna 8,6 milijardi eura

1 komentar

Za kredite kod 13 komercijalnih banaka koje posluju u Crnoj Gori založena je imovina vrijedna 8,6 milijardi eura, potvrđeno je za „Dan iz Centralne banke.Iz CBCG su pojasnili da su podaci o procijenjenoj vrijednosti kolaterala, založenih za obezbjeđenje potraživanja davaoca kredita, pribavljeni od banaka, zaključno sa 30. junom ove godine. Ukupna vrijednost imovine koja je založena za kredite 3,6 puta je veća od ukupno odobrenih kredita, koji su na kraju juna iznosili 2,38 milijardi eura.

Član Odbora za ekonomiju Milutin Đukanović (DF) smatra da su banke, nažalost, postale vlasnici Crne Gore.

Politika koja se tiče kredita i banaka jednog dana će očigledno imati velike posledice po građane. Banke postavljaju oštre i rigorozne

uslove prilikom odobravanja kredita. Smatramo da treba reformisati bankarski sistem i u tom pravcu smo predlagali ograničavanje kamata, jer su kod nas kamate na kredite najveće, a kamatne stope na štednju najmanje. Očigledno je da u nesređenom pravnom sistemu, kakav je u Crnoj Gori, banke interesuje samo profit, umjesto da one budu pokretač razvoja. Zato država treba da usvaja zakone kako bi se ograničili enormno visoki profiti koje ostvaruju banke, rekao je Đukanović.

On je istakao da je bankarski sistem resurs iz kojeg država može da naplati više poreza.

Ovakav bankarski sektor može da odgovara samo vlasti koja vodi računa o ličnim interesima rekao je on.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić istakao je da je pitanje koliko je u ovom trenutku realna cijena tih hipoteka koje su procijenjene na 8,6 milijardi.

Pretpostavljam da se radi o procjenama koje datiraju iz perioda kreditnog buma, odnosno iz 2007. i 2008. godine, kada su cijene bile daleko veće nego što su danas, tako da nijesam siguran kolika je današnja realna vrijednost tih 8,6 milijardi. Druga stvar, to je rezultat nerezonske ekspanzije kreditne aktivnosti u periodu tzv. ekonomskog buma i vidimo da ćemo na kraju svi da platimo danak, jer teško da će i banke u nekom značajnijem obimu uspjeti da naplate svoja potraživanja. I da krenu u prodaju bojim se da nema kupaca za sve te nepokretnosti. Dodatni problem je i što je procedura prodaje imovine dugo traje i imamo situaciju da na papiru banke raspolažu ogromnim hipotekama, ali teško mogu da dođu do gotovine -rekao je on.

Bojanić je kazao da se zbog neracionalnog poslovanja banaka u periodu od prije osam godina one sve više pretvaraju u agencije za prodaju nekretnina, te da će se sve manje baviti bankarskim poslom.

Nedavno je usvojen Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju dugova, a koliko sam upoznat ostalo je na onome kako sam ga svojevremeno nazvao, odnosno taj zakon je kao čaj od nane, niti šteti niti koristi. Prema podacima kojima raspolažem, taj zakon apsolutno ničim nije doprinio da se smanji loša aktiva banaka, tako da se radi o zakonu koji je usvojen reda radi, pa se podgorički pristup pretvorio u beznačajan pristup zaključio je Bojanić.

Neozbiljne procjene

Ekonomski analitičar Siniša Lekić kazao je bi odnos između vrijednosti imovine koja je pod hipotekama u odnosu na odobrene kredite trebalo da bude 2:1, odnosno duplo, te da nešto nije u redu u trenutnom odnosu izmebu vrijednosti imovine i odobrenih zajmova.

Ili su banke neozbiljno odobravale kredite, ili je procjena bila neozbiljna, odnosno prevelika u odnosu na stvarnu vrijednost, što će biti najvjerovatnije, rekao je on.

Lekić je podsjetio da je u periodu kreditne ekspanzije kvadrat stana u Podgorici procjenjivan na 1,5 do dvije hiljade eura, dok se sada procjenjuje na između 700 i 800 eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Neviđeno glup i netačan podatak.
    Iako su novinari univerzalne neznalice, kada nastje da otvaraju određenu temu ipak se moraju bar malo educirati.
    Banke kada imaju viškove likvidnosti nastoje da plasiraju što više, posebno sa kamatama koje su 3 do 4 puta veće nego što su u EU, a što je i sada slučaj u crnoj i gori. Zato se nekretnine (kolaterali) svjesno precenjuju, a i”bankarima” je bilo neophodno da kupe i političku podršku za preuzimanje tržišta pa su npr. kolaterali u vlasništvu nazaduženijih (a la đukanovići, brkovići, panto i sl.) precijenjivani po nekoliko puta znajući da ti kolaterali neće biti nikada reaizovani.
    Da u crnoj i goroj postoji poreska uprava imali bi transparentne procjene vrijednosti nekretnina (zbog naplate poreza) a ta cifra je i nekoliko puta manja od cifre iz teksta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *