Propao posao: Traži se kupac za Tesla banku

Dodajte komentar

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja traženja strateškog partnera, većinski vlasnici Tesla banke oglasili su prodaju 58 odsto udjela u kapitalu banke.

U javnom pozivu vlasnika (Fond za razvoj Republike Srbije i Autonomna pokrajina Vojvodina), navodi se da banka ima upisani osnovni kapital od 37, 1 milion kuna kuna, koji je odlukom Generalne skupštine od 30. juna ove godine smanjen na 9, 6 miliona kuna.

Ukupna aktiva banke iznosi 10, 5 miliona kuna. Zainteresovani ulagačima omogućen je detaljni uvid u podatke banke, a obavezujuće ponude za kupovinu akcija mogu predati do 14. avgusta.

Tesla banka osnovana je 2011. na inicijativu Srpskog narodnog vijeća na čelu s Miloradom Pupovcem. Zamišljena je kao razvojna banka koja će povoljnim kreditima i logističkom podrškom omogućiti povratak srpskih izbjeglica u Hrvatskoj i olakšati Srbima u Hrvatskoj osnivanje malih i srednjih preduzeća.

Najveći akcionari Tesle banke su Fond za razvoj Srbije sa 29,12% udjela i Autonomna pokrajina Vojvodina sa 25,96% udjela. Manje udjele imaju hrvatske kompanije Zvijezda, Končar, Đuro Đaković i Sladorana. Prilikom osnivanja ukupno je uplaćeno 4.8 miliona eura kapitala (oko 37 miliona kuna).

Međutim, nakon prvog koraka nisu se ostvarile ambicije koje su predviđale dodatno kapitalno jačanje ulaskom domaćih i inostranih fondova i malih akcionara. Nastupila je i recesija pa banka nikad nije pokrenula ozbiljniju kreditnu aktivnost te je iz godine u godinu poslovala s gubitkom.

Nakon što je postalo jasno da postojeći akcionari nisu zainteresovani za jaču finansijsku podršku krenula je potraga za strateškim investitorom koja traje već nekoliko godina.

Izvor: B92

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *