Pitanje koje je Steve Jobs postavljao sebi svakog dana

Dodajte komentar

Da je danas poslednji dan tvog života, da li bi želio da radiš to čime se baviš? Svakog dana svog radnog vijeka, Steve Jobs postavljao je sebi ovo pitanje gledajući se u ogledalo, a to je priznao na veličanstvenom predavanju diplomcima na Stanford univerzitetu.

“Kad god je odgovor bio – ne, i to nekoliko dana zaredom, znao sam da moram nešto da mijenjam”.

Živio je kako je i savjetovao. Prvo u kompaniji Apple, zatim NeXT pa Pixar i na kraju Apple – odgovor je bio – da skoro svakog dana. Toliko daleko je otišao, da je posljednje dvije godine života proveo radeći u Apple-u iako je bio neizlječivo bolestan od raka pankreasa. Radio je sve do dana svoje smrti.

Svi bi trebalo da se zapitamo to isto pitanje. Da znamo da nam je ostao još jedan dan, mjesec ili godina života, da li bismo radili to što sada radimo? Da li bismo željeli ovaj život koji živimo? Ako je odgovor ne, da li bi trebalo nešto promijeniti? Kako bismo to uradili?

Ne postoje laki odgovori, ali samo postavljanje ovog pitanja može pomoći da dođemo do karijere koju bismo voljeli isto kao i Jobs svoju. Ako ne uspijete pozitivno da odgovorite na Jobsovo pitanje, probajte sljedeće korake:

Da li biste izabrali karijeru koju sada imate?

Otkrijte šta vas plaši ili sprečava da do nje dođete

Zamislite svoj idealan život (Cilj je imati jasnu ideju šta želite)

Otkrijte korake od “ovdje” do” tamo” (Šta vam je sve potrebno da dođete do cilja

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *