Da bi bili uspješni, startupovi ne moraju nužno izmišljati toplu vodu

Dodajte komentar

Ne postoji magična formula za uspjeh startupa. No, najbolji savjet koji mogu dobiti oni koji po prvi puta ulaze u svijet poduzetništva jest kako ne trebaju nužno izmisliti toplu vodu kako bi bili uspješni.

– Mladi preduzetnici ne žele da čuju kako je neko već riješio 98 posto problema koji njih zaokupljaju, te da je na njima da se koncentrišu na onih 2 posto, kako bi povećali svoje šanse za uspjeh – tvrdi Andrew Bellay, mladi uspješni preduzetnik, koji se bave poslovnim savjetovanjem.

Evo još nekih stvari na koje Bellay upozorava.

1. Web stranica

Mnogi start-upovi žele da im web stranice budu vizualno savršene, i kao rezultat toga troše velike iznose na njihovo kreiranje i održavanje. Često se dogodi da posljedica toga bude mediokritetni sadržaj. Radije se fokusirajte na kvalitet sadržaja, jer već za pedesetak eura možete preko WordPressa za gotovo ništa vremena stvoriti funkcionalnu i vizualno dovoljno kvalitetnu web stranicu, te više vremena potrošiti na ono najvažnije, a to je razrada ideje i sadržaj.

2. Skupljanje finansijskih sredstava

Često kao jedini cilj vlasnici startupova imaju da skupe što više novca u što kraćem roku. Glavni razlog tome često bude njihov ponos. Da više njih vrijeme potroši na brigu i razgovor o mušterijama, a manje na samodokazivanje, konačni rezultat bio bi bolji, a time i zarada.

3. Praktični proizvod

Neka onaj proizvod kojim se namjeravate baviti bude praktičan. Nemojte potrošiti sve svoje vrijeme i finansije na nešto što niste sigurni da će nekome uopšte zatrebati. Ljudi žele stvari koje su funkcionalne i korisne.

4. Proizvodite pojedine dijelove umjesto cijelog projekata

Možda će vaš izum teško ugledati svijetlo dana. Moguće je i da su vaše pretpostavke bolje izgledale na papiru. No, ono što je sigurno jest proizvodnja dijelova i sistema koji se mogu integrirati u već postojeće proizvode.

5. Eksperiment

Uvijek postavite hipotezu, zatim odredite vaša očekivanja, testirajte proizvod, te provedite analizu. I tako ukrug dok ne budete zadovoljni dobijenim.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *