Australija: Bitcoin je valuta

Dodajte komentar

Australijska vlada je predložila da bitkoin i druge digitalne valute imaju isti tretman kao i standardni novac u zemlji. To je u suprotnosti sa ranijim stavom zvanične Kanbere prema digitalnim valutama, koje su okarakterisane kao “neopipljive aktive”.

Naime, Komitet australijskog Senata za ekonomska pitanja je zatražio da se izmijeni prošlogodišnja odluka Poreske službe Australije (ATO) prema kojoj je bitkoin roba a ne novac ili strana valuta, kao i da se shodno tome mora oporezovati, prenosi Raša tudej.

Među 48 organizacija koje su dostavile informacije Komitetu su anglo-australijska platforma za trgovinu bitkoinom Koindžar (CoinJar), Bitkoin fondacija i Bitkoin Asocijacija Australije.

“ATO je izvršio dodatni pritisak na australijska preduzeća koja trguju digitalnom valutom”, navodi se u izvještaju komiteta.

“Ako bude okarakterisan kao globalna valuta, to će predstavljati pozitivan korak ka ohrabrivanju bitkoin tržišta u smjeru dalje inovacije”, izjavio je izvršni direktor Koindžara, Ašer Tan.

Konačna presuda Komiteta u vezi digitalne valute bi trebalo da bude dostavljena Senatu do 10. avgusta, a ako dobije “zeleno svijetlo”, Australija će se pridružiti Velikoj Britaniji koja je već priznala bitkoin kao valutu.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *