Hakeri u Crnoj Gori najviše napadaju banke i strance

Dodajte komentar

Crnogorske banke svakodnevno se bore sa pokušajima informatičkih napada na njihove sisteme, iako za sada nije bilo ozbiljnijih prijetnji po sigurnost novca.

Istovremeno, Vladin Nacionalni tim za suzbijanje sajber incidenata (CIRT) od početka godine evidentirao je tek 80 prijava, a radi se uglavnom o pravnim licima, odnosno kompanijama koje posluju sa inostranim klijentima.

Upadi u bankarske sisteme i baze za sada su bezopasni, tvrdi stručnjak za informacione tehnologije jedne od crnogorskih komercijalnih banaka.

“U sistemu kakav je informacioni sistem banke, hakovanje jednog računara ne igra toliko bitnu ulogu, koliko eventualno ‘hakovanje’ kritičnih servera i mrežne opreme. U našem slučaju nije bilo značajnijih napada, dok se ‘manji’ napadi i pokušaji ulaska u sistem dešavaju skoro svakodnevno”, kazao je  izvor “Vijesti”.

Prema njegovim riječima, brojne su mogućnosti zaštite bankarskih sistema od sajber kriminalaca: važno je nadgledati rad sistema u realnom vremenu, i svaku anomaliju u radu smatrati incidentom koji je mogući rezultat nekog napada”.

Za razliku od bankarskog sistema, iskustvo CIRT-a je drugačije – stradaju stranci koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori.

Prema njihovim riječima, ovakav sajber kriminal ima više nego brojne mogućnosti i načine da nanese štetu kako građanima tako i kompanijama:“Najčešće su u pitanju mailing kampanje koje u sebi imaju linkove ka zlonamjernim web stranicama”.

Naglašavaju da se kriminalci služe raznim trikovima, pa često prave egzaktne kopije legitimnih sajtova i potpuno kopiraju njihove mejlove, kako bi korisnike prevarili i naveli na zlonamjerne stranice.

“U nekim slučajevima, na socijalnim mrežama postavljaju te iste linkove sa ciljem da privuku pažnju korisnika koji bi im samo jednim klikom omogućio pristup svom računaru”, rekli su iz Ministarstva.

Upozoravaju da je u većini slučajeva dovoljno samo posjetiti web stranicu ili otvoriti sliku ili neki fajl iz priloga, pa da računar bude “zaražen”.

CIRT radi u okviru Ministarstva za informaciono društvo i ima preventivnu ulogu u sprečavanju sajber incidenata, a kroz međunarodnu saradnju prikuplja podatke o mogućim napadima, kako bi ih preduprijedili.

CIRT prima prijave i od kompanija i od građana:”Naš zadatak je obrada podataka i otklanjanje posljedica koji se sastoje od utvrđivanja pojave i težine incidenta, utvrđivanja uzroka, posredovanja u komunikaciji svih strana koje su uključene u incident, kao i procesuiranje istih prema nadležnim organima”, zaključili su iz Ministarstva.

Pažljivo sa  prijavljivanjem  za rad u inostranstvu preko agencija

Iz CIRT-a ističu da je veliki  broj osoba koje prijavljuju razne vidove uznemiravanja putem socijalnih mreža, bilo da je riječ o hakovanju njihovih profila na društvenim mrežama ili postavljanju uvredljivog sadržaja i spornih multimedijalnih sadržaja.

“Najčešće žrtve sajber kriminala su pravna lica koja vrše poslovne aktivnosti sa stranim kompanijama ili pojedincima… Takođe, zabilježen je veliki broj slučajeva, osoba koje su prevarene prilikom prijavljivanja za posao u inostranstvu posredstvom neprovjerenih agencija ili sajtova”, ističu iz Ministarstva.

“Hrabro sanduče”

Na sajtu CIRT-a se takođe mogu prijaviti nelegalni sadržaji kojim se na Internetu ugrožavaju dječja prava, zdravlje i dostojanstvo djeteta…

Osnovna funkcija ovog mehanizma je sprečavanje širenja slika i video materijala na kojima je prikazana seksualna zloupotreba djece, kao i fizički i psihološki napadi na djecu.

Opcija “Hrabro sanduče” omogućava da se sve vrste zloupotrebe djece na Internetu prijave insitituciji crnogorskog ombudsmana.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *