Apple i Google otkrivaju šta želimo prije nas samih

Dodajte komentar

Tehnološki divovi Apple Inc. i Google Inc., čiji operativni sistemi upravljaju većinom pametnih telefona, razvijaju softver koji predviđa potrebe korisnika.Nova tehnologija za pametne telefone pratiće aktivnost i slati informacije prije nego što ih korisnik sam zatraži. Pametni telefoni tako prerastaju u uređaje koji sami dostavljaju informacije korisniku, bez njegova prethodnog naloga, piše Wall Street Journal.

Kompanije tehnologiji pristupaju različito, u skladu sa svojim poslovnim i tehnološkim opredijeljenjem. Appleov Proactive Assistant dio je operativnog sistema iOS 9 koji je u pripremi. Aplikacija želi da sazna kako će korisnik postupati s informacijama sačuvanim na iPhoneu. Google Now, pak, prikuplja podatke o nizu online usluga i pretraga.

“Vodi se prava bitka kroz koju kompanije žele da pokažu svoju snagu”, rekao je Rich Mogull, izvršni direktor kompanije za istraživanje i savjetovanje Securosis.

I Apple i Google nadaju se da će nove usluge, prve od njih trebale bi postati dostupne na jesen, podstaći lojalnost i usmjeriti korisnike na usluge koje donose novac. Za Apple to znači kupce koji se vraćaju iPhoneu, a za Google više korisnika usluga vezanih za njihove oglašivače.

Sposobnost uređaja da predvide što njihovi korisnici žele i mogućnost da im to pruže u pravom trenutku ključna je tačka za buduće pametne uređaje poput satova i automobila.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *