Žene u 50-ima su bolji šefovi od muškaraca

Dodajte komentar

Organizacije moraju “proširiti” definiciju talentovanog vođe, a ne zapošljavati “sliku postojećih lidera”, kaže poslovna savjetnica Džesika Lič i dodaje da žene od iskustva upravo u pedesetima mogu iskazati talent i prikupljeno znanje i vještine za unapređenje organizacije za koju rade, a nekad i poslovni opstanak.

Žene u pedesetima najviše inspirišu i podstiču saradnike i zato su učinkovitiji šefovi od muškaraca, pokazala je studija organizacije International Labour. I nedavno Gallupovo istraživanje takođe je otkrilo da se menadžerke bolje uključuju u rad firmi i odgajaju odanije radnike, a jedan od razloga je sigurno i majčinska uloga koju igraju u privatnom životu, koja ih je naučila da se više brinu o drugima.

Žene starije od 50 godina na rukovodećim pozicijama učinkovitije su i jer mogu sagledati “situaciju iz više perspektiva”, uvesti pozitivnu komunikaciju među zaposlene, te ih ohrabrivati. Poslovna konsultantica Džesika Lič kaže kako se starije i iskusnije žene, nažalost, često previdi prilikom unapređivanja na rukovodeće pozicije u menadžmentu zbog toga što nisu tako nametljive i agresivne  kao muškarci.

Iako istraživanja upućuju na to da se žene bolje snalaze u menadžerskim ulogama, trećina menadžerki starijih od 40 zarađuje 35 podsto manje od muškaraca na istim položajima.

Samo su tri države na svijetu gdje su žene u većem postotku na rukovodećim pozicijama “Jamajka, Kolumbija i Saint Lucia. Hrvatska je na 66 mjestu s 27,6 odsto žena na rukovodećim položajima”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *