Počinje obuka: Na autoputu, u prvoj fazi, radiće 354 radnika iz Crne Gore

Dodajte komentar

Za poslove na autoputu Crna Gora će zadovoljiti potrebe CRBC-a za 354 radnika koji će biti angažovani tokom septembra i oktobra.

Počinje obuka kandidata za građevinska zanimanja. Mnogi od njih imaju radno iskustvo u toj struci, ali nemaju sertifikate, koje će steći u Akademiji Azmont u Bijelom Polju, na obukama i doobukama u Kolašinu i Beranama.

-Da bi u potpunosti udovoljio zahtjevu  poslodavca Zavod za zapošljavanje će, uz podršku resornog ministarstva, organizovati neophodne obuke kod licenciranih izvođača obrazovanja odraslih. Za te namjene biće potrebno, po sadašnjim procjenama, oko 50.000 eura, čime će se pokriti troškovi obuke, prevoza, toplog obroka, a negdje i smještaja, jer se radi o specifičnim obukama van mjesta stanovanja kandidata, kao na primjer obuka za minere u Fabrici eksploziva u Beranama – kaže direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić.

Po riječima šefa Kancelarije biroa rada u Kolašinu Ranka Šćepanovića poslodavac potražuje najviše armirača, tesara i  betonjeraca, ukupno 168 lica. Na kolašinskoj evidenciji su 34 lica koja su se skoro obučila za ova zanimanja.

– Svi su konkurisali, odnosno dostavili biografije poslodavcu. Uskoro očekujemo, po izjavi poslodavca, njihov raspored i zaposlenje. U avgustu ćemo u Azmontu obučiti još 120 zainteresovanih Kolašinaca sa naše evidencije. Opština je obezbijedila autobuse za njihov prevoz do Bijelog Polja – navodi Šćepanović.

Naglašava da posodavac traži i 30 minera. Poznato je da je ovo zanimanje deficitarno.

-U saznanju smo da se kod nas i u ostalim biroima rada moze naći određeni broj  kandidata ( 10-15) koja imaju radno iskustvo u ovoj djelatnosti ali nemaju licencu. I za ovu obuku ima zainteresovanih – ističe Šćepanović.

Da bi dobili u vremenu kineski partner je dozvolio obuku i doobuku vozača građevinskih mašina na licu mjesta, na njihovim mašinama. U Kolašinu će biti organizovana i obuka varioca.

Prednost u zapošljavanju Kolašinaca nije ugovorena obaveza CRBC-a i Crne Gore, već obećanje-poklon investitora lokalnoj zajednici.

-Prilikom prvog sastanka u lokalnoj upravi CRBC je želio da pokaže dobru volju i prijateljski odnos prema zajednici gdje dolaze. Ponudili su da nešto urade što je od posebnog interesa za opštinu, a ja sam tražila zapošljavanje lokalnog stanovništva, što je njima bilo čudno, a nama je od životnog značaja – kaže grdonačelnica Kolašina Željka Vuksanović.

Direktorica Jelić naglašava dugoročne benefite od osposobljavanja radne snage.

-Obuka nezaposlenih za konkretne poslove na autoputu omogućiće im zaposlenje u naredne četiri godine. Znanje i iskustvo koristiće i u drugim infrastrukturnim projektima, izgradnji drugog bloka Termoelektrane, ugradnji podzemnog kabla – potencira Jelić.

Do sada je na izgradnji naselja za radnike i drugim  pripremnim poslovaima za gradnju autoputa angazovano više od 60 lica sa kolašinske evidencije nezaposlenih. Sa poslodacem su potpisali ugovor o radu, imaju solidne zarade i prijavljeni su na obavezno socijalno osiguranje.

Izvor: Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *