Lični bankrot moguć već od septembra?

Dodajte komentar

Primjena Zakona o ličnom stečaju potrošaća trebalo bi da počne uskoro, kazao je inicijator tog prijedloga Andrija Popović iz Liberalne partije.

Prema tom prijedlogu, koji je u petak dobio zeleno svijetlo u Parlamentu prezaduženi građani imaće mogućnost da kroz stečaj u određenom vremenskom roku vrate dugove prema bankama, lizing kućama, komunalnim preduzećima, elektroenergetskim kompanijama.

On je za Antenu M kazao da vjeruje da će biti problema u primjeni tog Zakona, ali da će on zaživjeti.

“Biće problema kod primjene Zakona o ličnom stečaju potrošača, znamo da se u Crnoj Gori dobar dio zakona ne poštuje. Očekujem da će njegova primjena, poslije sve obavljene procedure početi najkasnije u septembru ove godine”, istakao je Popović.

On napominje da je prvi put da jedna partija pripremi takav zakon.

“Takav zakon su u svim državama radile vlade i ministarstva, učestvovale su centralne banke, kod nas imamo situaciju da je to Liberalna partija uradila sama. Mi čak nijesmo ni dobili mišljenje Centralne banke, bilo je nekih medijskih najava da će dati mišljenje, ali to se nije dogodilo, iako je prijedlog Zakona bio u skupštinskoj proceduri tri mjeseca”, precizirao je Popović.

Prema prijedlogu Liberalne partije, stečaj će moći da se pokrene, ako je potrošač insolventan, što znači da je trajno nesposoban da izmiruje svoje obaveze. Postupak stečaja sprovodi se nad imovinom potrošača, izuzev primarne stambene u kojoj živi.

“To je zakon koji je prvi put usvojen u nekoj od država Jugoistočne Evrope, sa izuzetkom članica EU-Hrvatske i Slovenije, gdje je sličan zakon usvojen prije nekoliko godina. Vjerujem da će donijeti dosta koristi prezaduženim građanima, neki su dovedeni do prosjačkog štapa, praktično se nalaze u nekom živom blatu, ali i povjeriocima, koji ne mogu da naplate ono što im se duguje”, zaključio je Popović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *