Cijena nafte izbrisala 160.000 radnih mjesta

Dodajte komentar

Zbog oštrog pada cijena nafte u proteklih godinu dana naftni giganti, poput američkog Eksona, evropskog Rojal Dač Šela, zabilježili su oštar pad prihoda i zarada. Zbog pada cijene nafte u cijjeloj industriji izgubljeno je više od 160 hiljada radnih mesta.

Profit Ekson mobajla, najveće svjetske naftne kompanije, pao je u drugom tromjesečju tekuće godine više od 50 odsto, na 4,2 milijarde dolara, usljed oštrog pada cijena nafte na svjetskim tržištima, prenosi regionalni portal Enerdži pres.

Pad cijena nafte, kako se navodi, izazvan je prevelikom ponudom u odnosu na slabu tražnju, koja je pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalne privrede, prvenstveno Kine, kao najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Cijene “crnog zlata” iznosile su u drugom tromjesečju u prosjeku oko 60 dolara za barel, dok su se u junu prošle godine kretale iznad 115 dolara.

Posljednjih godina naftne kompanije zatvorile su niz rafinerija zbog prevelikih kapaciteta i zbog toga što je prerada nafte, ili “daunstrim” poslovanje, bila manje profitabilna od “apstrima”, odnosno istraživanja i proizvodnje nafte.

Međutim, zbog oštrog pada cijena nafte, sada rafinerije mogu da prerađuju znatno jeftiniju naftu i da ostvaruju veće profite na gorivu, kao što su benzin i dizel.

Tako je, na primjer, profit Eksona od “apstrima” u drugom kvartalu potonuo s prošlogodišnjih 7,9 milijardi dolara na dvije milijarde, dok je zarada od “daunstrima” porasla.

Još slabije rezultate ostvario je drugi po veličini američki naftni proizvođač, Ševron, koji je u drugom kvartalu zabilježio 90-procentni pad profita, na godišnjem nivou, sa 5,7 milijardi dolara, na 571 milion. Zbog toga je rukovodstvo te kompanije najavilo smanjenje troškova i ukidanje još 1.500 radnih mjesta.

Evropski naftni gigant Šell, koji je u drugom kvartalu zabilježio pad profita za 35 odsto, na 3,4 milijarde dolara, najavio je gašenje 6.500 radnih mjesta u ovoj godini i dodatno smanjenje troškova, jer očekuje da će cijene nafte ostati niske.

Osim otpuštanja 6.500 od ukupno oko 100.000 radnika u svijetu, Šell je najavio smanjenje investicija i dalju prodaju dijela imovine, iako je od početka godine već prodao imovinu vrijednu četiri milijarde dolara.

I profit britanske kompanije Britiš petroleum (BP) potonuo je sa 3,63 milijarde (u drugom kvartalu 2014) na 1,3 milijarde dolara. BP je, od kada je lani cijena nafte počela da pada, pokrenuo restrukturiranje i srezao kapitalne investicije 13 odsto.

Globalno gledajući, u proteklih godinu dana, u naftnoj industriji ukinuto je više od 160 hiljada radnih mjesta, a kompanije najavljuju i dalje rezove, očekujući da će cijena nafte još neko vrijeme ostati niska, kaže Tobias Rid, izvršni direktor grupe Svift vorldvajd rizorsis, koja se bavi zapošljavanjem inženjera u naftnom sektoru.

Izvor: B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *