Usvojen Zakon o konverziji CHF kredita u eure

1 komentar

U Skupštini je sinoć usvojen Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, koji su podnijeli poslanici Demokratskog fronta (DF). Zakon su podržala 52 poslanika, protiv ih je bilo šest, a uzdržano pet.Zakonom, koji su u februaru predložili poslanici DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević, predviđeno je da se kompletan teret kursnih razlika evidentira i taj iznos podijele korisnik kredita, banka kao davalac i država. U tom slučaju Hypo Alpe Adria banka (HAAB) i država bi trebalo da otpišu po 33 odsto kursnih razlika, a 34 odsto korisnik kredita.

Naknadnim amandmanima Medojevića na predloženi tekst predviđeno je, između ostalog, da se krediti konvertuju u eure i da se na njih obračuna kamata od 8,2 odsto, dvostruko veća od one koja je snazi. Predviđeno je i da se napravi reobračun kredita, pri čemu država ništa ne bi plaćala.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ovo bi trebalo biti kvaltietno rjesenje za korisnike ukoliko bude institucionalne snage da se implementira i odstrane uticaji diplomata, koji su vise nego svejsni koliko su ovi proizvodi netacni cak i u njihovim domicilnim ekonomijama, na rad javne administracije. Kao, i da se realno sagleda sta je odgovornost banke kako se ne bi opteretila drzava tamo gdje nije osnova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *