Zaključen Granski kolektivni ugovor za telekomunikacije

Dodajte komentar

Unija poslodavaca Crne Gore UPCG i Crnogorski sindikat telekomunikacija CST postigli su dogovor i zaključili Granski kolektivni ugovor za telekomunikacije, koji će se primjenjivati na sve zaposlene i poslodavce koji obavljaju djelatnosti iz oblasti telekomunikacija, navodi se u saopštenju UPCG i CST-a.

Kolektivni ugovor su potpisali predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore Svetlana Vuksanović i predsjednik Crnogorskog sindikata telekomunikacija Željko Burić.

Tim Granskim kolektivnim ugovorom utvrđuju se elementi osnovne zarade, naknade zarada, drugih primanja, a uređuje se i obim prava, obaveza iz rada, postupak zaključivanja, izmjena, dopuna GKUT-a, kao i međusobni odnosi ugovorača.

Kako je to i precizirano, pojedine odredbe mogu se dodatno razraditi u kolektivnom ugovoru kod poslodavca i ugovoru o radu.

„Danas potpisani kolektivni ugovor zaključuje se na određeno vreme, na period od tri godine, s tim da su se ugovorne strane obavezale da, u roku od pet mjeseci prije njegovog isteka, pristupe pregovorima za izmjenu ovog ili zaključivanje novog kolektivnog ugovora“, navodi se u saopštenju.

Stručna tumačenja i mišljenja u vezi sa primjenom Ugovora davaće Odbor za praćenje, primjenu i tumačenje ovog kolektivnog ugovora, koji će se, kako je i predviđeno, formirati na paritetnoj osnovi.

Činiće ga četiri člana, po dva predstavnika potpisnica ugovora Unije poslodavaca Crne Gore i Crnogorskog sindikata telekomunikacija.

Pregovarački tim Unije poslodavaca Crne Gore su, pored Generalnog sekretarijata UPCG, činili su i predstavnici njenih članova – kompanija iz te privredne grane.

U pregovaračkom timu Sindikata bili su Generalni sekretar USSCG i predstavnici Crnogorskog sindikata telekomunikacija ispred sva tri mobilna operatera u Crnoj Gori i Radio-difuznog centra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *