U Srbiji otkrivena jedna od najvećih zlatnih žila u svijetu?

Rudarska američka kompanija “Friport Mekmoran” pronašla je u okolini Bora zlatnu žilu, koja predstavlja jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svijetu, a procjenjuje se na 18 milijardi dolara.

Računajući bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cijenama na Londonskoj berzi, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vrijedno gotovo 18 milijardi dolara.

Ovo ležište je pronađeno na lokaciji “Čukar peki”, na dubini nešto većoj od pola kilometra, gdje je otkriven nevjerovatan sadržaj od 50,3 grama zlata i oko 25,7 odsto bakra po toni rude, pišu “Večernje novosti”.

Do sada je najbogatije ležište u svijetu bilo u rudniku Holister u Americi, gdje se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude.

Stručni savjetnik Udruženja za energetiku Srbije Ljubinko Savić rekao je da su rezultati resursa u Boru izuzetno otkriće koje može u potpunosti da promijeni teško stanje u kompletnoj rudarskoj industriji u Srbiji.

“Ukoliko su istraživači stvarno otkrili 25,7 odsto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude, ovi rezultati su zapanjujući”, rekao je Savić, navodeći da su sada na redu dalja ispitivanja kako bi se precizno utvrdile količine na tom ležištu.

“Večernje novosti” pišu da su da procjene koliko bi koštalo otvaranje rudnika u ovom trenutku nezahvalne i nepouzdane, ali da bi vrijednost ulaganja mogla da bude od od pet do deset milijardi dolara.

Američka kompanija “Friport Mekmoran”, sa kanadskim partnerom “Reservoar minerals”, do sada je u okolini Bora otkrila 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto, a zlata od 1,5 grama po toni.

Najnovija istraživanja pokazuju da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra, u kojem je sadržaj bakra 10,75 odsto, a zlata od 10,86 grama po toni.

U Boru je za proteklih 110 godina rudarenja dobijeno pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.

Izvor: Biznis.ba

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.