Sumnjive dozvole na trasi buduće žičare Cetinje-Lovćen-Kotor

Dodajte komentar
Ilustracija

Vlada Crne Gore objavila je informaciju o statusu projekta žičare Cetinje-Lovćen-Kotor, u kome se navodi da je kotorska lokalna samouprava izdala sporne građevinske dozvole za objekte koji se nalaze na trasi žičare. Istovremeno, Vlada je objavila koncesioni akt prema kome projeta žičare treba da se realizuje kroz DBOT model uz dodjelu koncesije na period od 30 godina.„Opština Kotor, odnosno Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje izdalo je na zahtjev zainteresovanog lica, Kilibarde Stamene UTU br: 0303-14699/1 od 10.12.2013. godine za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju porodični stambene zgrade na katastarskoj parceli br: 586/1 KO Dub, površine 300m2 . Takođe, izdata je i građevinska dozvola na zahtjev investitora Koeken Božidara br: UP/I 0303-229/14 od 28.03.2014. godine. Sporniobjekat koji je izgrađen, a za koji je uredno izdata građevinska dozvola sagrađena je na trasi žičare Kotor – Lovćen – Cetinje“, navodi se u dokumentu dostavljenom Portalu Analitika.

Uprkos tome, što je postojao prikaz koridora planirane žičare, sa čime su bili upoznati u lokalnoj upravi Kotora kroz nacrt Prostornog plana posebne namjene za NP „Lovćen“ i Nacrt Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu je bio dostupan javnosti tokom cijelog trajanja javne rasprave od 10.08.2012. do 10.09.2012. godine, izdati su uslovi 2014. godine za rekonstrukciju ruševnog jednospratnog objekta u tom koridoru.

„Poređenjem katastarskog snimka od ranije i izvedenog objekta i uvidom u stanje na terenu, vidi se da nije u pitanju rekonstrukcija postojećeg objekta već izgradnja novog, daleko većeg objekta u gabaritu i sa tri nadzemne etaže“, kaže se u dokumentu

Važno je napomenuti da je EBRD iskazao zainteresovanost da podrži realizaciju ovog projekta povoljnim kreditnim aranžmanom budućeg koncesionara u iznosu do 15 miliona eura.

DBA uradila reviziju studije: U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, konsultantska kompanija DBA je uradila reviziju studije izvodljivosti, Nacrt Koncesionog akta i Ugovora. Nakon izrade tenderske dokumentacije o Nacrtu Koncesionog akta i Ugovora za projekat „Izgradnje žičare Kotor – Lovćen – Cetinje“ raspisana je Javna rasprava. Prema programu javne rasprave, javna rasprava je održana u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i jedinica lokalne samouprave Cetinje i Kotor. Javna rasprava je trajala 15 dana i to od 12. marta do 27. marta 2015. godine. Konsultantska kompanija DBA Group, koja je uradila reviziju Studije izvodljivosti, ukazala je na brojne benefite koji proizilaze realizacijom ovog projekta. Tim prije jer projekat predstavlja šansu za kreiranje potpuno nove, komplementarne turističke ponude u Crnoj Gori. Kao važni benefiti definisani su kreiranje nove turističke ponude, povećanje atraktivnost Crne Gore stranim turistima, povećanje prosječne potrošnje stranih turista, unapređenje pristupa turistima turističkih lokacija Lovćen i Cetinje, povećanje atraktivnosti turističkih eksurzija iz susjednih destinacija kao što je Dubrovnik i drugo.

Tri scenarija za isplativost žičare: Na osnovu raspoloživih podataka o turističkim posjetama Crnoj Gori i regionu urađena je analiza posjećenosti Žičare i tri scenarija shodno procjeni prometa putnika i veličine prihoda. U prvom slučaju, za koji se smatra da je najlošiji mogući scenario, procjenjuje se da će ovaj projekat privući oko 122.000 putnika – odnosno svega 17% putnika sa kruzera i 5 % turista iz primorskog dijela (Budva, Tivat, Kotor). Nadalje, prikazan je i realni scenarijo po kome se očekuje da već u prvoj godini žičaru koristi 170.000 posjetilaca – odnosno 33% putnika sa kruzera iz Kotora, 5% posjetilaca koji su u Budvi i 15% posjetilaca koji obiđu Cetinje. Takođe, predstavljen je i optimistični scenario koji podrazumijeva da će žičara privući 220.000 posjetilaca već u prvoj godini – odnosno 33% posjetilaca sa kruzera, 10% posjetilaca iz Budve, 5% posjetilaca iz Dubrovnika i 15% posjetilaca iz Cetinja. Uzimajući u obzir navedene procjene posjetilaca za prvu godinu poslovanja, potrebno je napomenuti da će rast posjetilaca Žičare pratiti rast turizma u Crnoj Gori. S tim u vezi, shodno pocjenama Svjetskog savjeta za turizam i putovanje, Crna Gora će do 2021. godine doživjeti značajan razvoj turizma i povećanje broja posjetilaca od 7.2% na godišnjem nivou, što predstavlja izuzetan podatak kako za Crnu Goru, tako i za budućeg partnera u ovom projektu. Najveći benefiti projekta izgradnje Žičare od Kotora do Lovćena jesu unapređenje turističke ponude Crne Gore i doprinos boljoj preraspodjeli dobiti ostvarene u sektoru turizma. Trenutno, ti dobici su uglavnom skoncetrisani duž crnogorske obale, međutim upravo bi se realizacijom ovog projekta promet od sektora turizma povećao, dok bi Nacionalni park Lovćen zajedno sa Prijestonicom Cetinje ostvario dodatne prihode i pozitivno uticao na ekonomsku situaciju u ovom dijelu Crne Gore. Sa prosječnom cijenom povratne karte od 20 do 30 eura zavisno od dionice koju putnik izabere, da li samo da putuje do međustanica Ivanova korita ili Kuk, ili cijelu dionicu do Cetinja odnosno Kotora, procijenjeni godišnji prihodi bi iznosili preko 3, 6 miliona eura, odnosno preko 4, 7 miliona eura u optimističnom scenariju, već u prvoj godini poslovanja. Prema dostupnim podacima, projekat Žičare Kotor-Lovćen-Cetinje zajedno sa drugim sličnim projektima će izazvati veću potrošnju stranih turista u Crnoj Gori. Prisustvo više turističkih atrakcija u NP Lovćen i Cetinju ima potencijal da podstakne turiste, koji posjećuju ove lokacije, da izdvoje više novca za ekskurziju/ostanak u Crnoj Gori, i ostanu duže nego ranijih godina.

Povećan dnevni izdatak putnika kruzera: Takođe, shodno procjenama Svjetskog saveza za turizam i putovanja pretpostavlja se da će se prosječan dnevni izdatak putnika sa kruzera povećati za 40%, tj. sa 93 eura po danu na 130 eura po danu, ukoliko bude koristio Žičaru. Ovo povećanje u potrošnji turista rezultiralo bi većim prihodima u Cetinju i Nacionalnom parku Lovćen. Tako bi Prijestonica Cetinje mogla povećati između 0.8 i 1.5 miliona eura dodatne potrošnje od stranih turista u 2015. godini, koji će biti isključivo „posljedica” rada Žičare. Na osnovu ovih podataka možemo konstatovati da bi u periodu eksploatacije Žičare, od 2015. do 2044. godine, u neto sadašnjoj vrijednosti, potencijalna dodatna potrošnja posjetilaca u Cetinju bila izmedju 23 i 42 miliona eura. Istovremeno i Nacionali park Lovćen bi mogao privući izmedju 1, 3 i 2, 4 miliona eura dodatne potrošnje posjetilaca na njegovoj teritoriji samo u 2015. godini. U periodu od 2015. do 2044. godine procjena je da bi realizacijom ovog projekta potencijalni promet bio u neto sadašnjoj vrijednosti između 45 i 84 miliona eura, piše u dokumentu.

Projekat žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, predviđeno je da se realizuje kroz DBOT model uz dodjelu koncesije na period od 30 godina.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *